Finsalhagen omsorgssenter

Nytt 4.800 kvadratmeter stort senter som består av sykehjemsplasser og omsorgsboliger. To etasjer og kjeller med tekniske rom.
Ligger i Ridabu i tilknytning til Finsalsenteret. Består av 14 sykehjemsplasser og 28 omsorgsleiligheter med tilhørende felles- og utearealer. Heldøgnbemanning.
Byggherre: Hamar kommune, overtatt formelt 7. desember 2015. Bygget av Eco Sør. Prosjektleder: Helge Sundstrøm Haugen.
Arkitekter: MAP arkitekter.
Interiørarkitekt: Siv Berg-Larsen.

Se stort bildegalleri fra Finsalhagen nederst.

Mange nysgjerrige da Hamar kommune åpnet nybygde Finsalhagen omsorgssenter for omvisning.

– Førsteinntrykket er veldig, veldig bra. Her er det god plass og veldig trivelig. Størrelsene på rommene, nydelige kjøkken og de lyse og fine fellesrommene. Jeg gleder meg til å begynne å jobbe her, sier Inger Helene Rørbakk; på omvisning for første gang inne på sin nye arbeidsplass.

Hun skal jobbe med renhold og pleie når beboere og pasienter flytter inn i omsorgssenteret.

Lite institusjon

I mellomtiden skal bygget kjøres inn og temperaturen skal reguleres. I januar blir nybygget midlertidig lånt bort til Parkgården sykehjem mens de skifter gulvbelegg. Og i februar kommer de første pasientene og beboerne til senteret, som har 28 omsorgsleiligheter og 14 sykehjemsplasser.

Hva møter de som skal ha senteret som bosted eller arbeidsplass?

Målsettingen har vært å bygge et senter med minst mulig institusjonspreg. Assosiasjonene til de besøkende gikk til moderne funkisboliger. Vegger, møbler og gardiner er i varme jordfarger. Gulvene er ensfargede og matte. Man har laget små intime sittemiljøer og oppholdsrom.

Mye moderne velferdsteknologi ligger skjult i veggene. Beboere/pasienter kan selv gjøre individuelle tilpasninger på sine rom. Blant annet kan servanter og toaletter heves, lys i tak skrus på automatisk når rommet entres og temperaturen kan justeres etter eget ønske.

Ute blir man møtt med en park som er utstyrt med veggkunst med et sitat av Alf Prøysen: «Sola skinn på deg, så skyggen fell på deg. Men graset er grønt for æille». Etterhvert skal det komme en minifoss ut av veggen.

– Vi har bygget dette senteret for at folk med demens kan bo her. Dermed passer alle brukergrupper inn i bygget, opplyser distriktsleder Olav Øverland.

Han var imponert over hvor mange som kom på den åpne dagen for å se på arkitekturen på senteret. Der var det lagt opp til gruppevis omvisning som ble avsluttet med et miniforedrag om hvordan man lever med demens.

– Flott å leve

For Hamars tidligere ordfører, Morten Aspeli, var det en merkedag. Han deltok på omvisningen med en helt spesiell følelse i kroppen. For gamleordføreren var blant dem som kjempet hardest for å få senteret bygget:

– Det var så avgjørende for tjenestetilbudet vårt å få større kapasitet, og nå ser vi resultatet. Her blir det flott å leve og dette blir en flott arbeidsplass.

Inne i en av stuene ble Aspeli stående og nyte utsikten mot Vang kirke og utover Ridabu sentrum. I oppdraget fra kommunen innså man at Finsalbekken og høyspentlinjen ville gi store begrensninger, og man ba om «den beste løsningen ut ifra gitt tomt». MAP Arkitekter får derfor ros fra Aspeli:

– Bygget er blitt flott plassert i terrenget og det er fine uteområder som beboerne kan nyte og glede seg over. Her har arkitekter og alle som har vært involvert i byggingen gjort en kjempejobb!

– Og: Vi har bygget dette helt uten budsjett- og tidsoverskridelser.

Bildeserie

Finsalhagen omsorgssenter