Her feirer barnehagen samenes nasjonaldag

Utsikten barnehage i Ottestad er heldige. De har samiske barn og foreldre som sørger for autentisk feiring av samenes nasjonaldag.

DEL

Sveip bildene over for å se motiver fra feiringen i Utsikten barnehage.

– Ja, vi har flaks som har de i barnehagen vår, sier barnehagestyrer Merete Nilssen.

For familien Hætta bistår når 80 barn i Ottestad-barnehagen skal gjennom en skikkelig feiring av samenes nasjonaldag, eller «samefolkets dag» og «samefolkets dag» som dagen også kan kalles.

Kjøtt fra Finnmark

Linnea Isabell og Nils Lukas går i barnehagen. Foreldrene heter Nils Felix og Linn Cathrin Hætta.

– Jeg stiller opp for å lage mat, og har samlingsstund for barna for å fortelle om vår kultur, forteller Nils Felix.

Gjennom foreldrene fikset han ekte reinsdyrkjøtt fra Kautokeino.

Kjøttet ble spesialfraktet til Hamar av søskenbarnet, som skulle til Gardermoen, og havnet i en stor gryte på barnehagekjøkkenet.

Dermed ble det finnbiff med potetmos til både barn og ansatte i barnehagen.

– Et år hadde vi retten bidos (red. anm. tradisjonell samisk kjøttsuppe med reinsdyrkjøtt). Den ble også godt mottatt, opplyser Nils Felix.

– Så lenge vi har barn i barnehagen, så skal vi gladelig bidra med å gjøre de kjent med samenes kultur. Det er det tredje året vi gjør dette.

– Hvorfor markerer dere samisk nasjonaldag, Nilssen?

– Samene er vårt urfolk og derfor er det ekstra viktig at vi lærer barna opp om deres kultur. Det er også nedfelt i rammeplanen at vi skal markere denne dagen.

– Det er nok mye vanskeligere å lage en slik markering i barnehager hvor man ikke har representanter for samisk kultur blant barna eller foreldrene, sier Nilssen.

Det satses stort på dagen:

– Vi har kjøpt inn utstyr og har lært opp personalet i samisk kultur. Og barn og voksne har «varmet opp» til denne dagen med å se på samiske filmer på NRK Super.

Utenfor barnehagen vaier det samiske flagget. Senere på dagen venter det en seanse der barna skal få øve seg på å kaste lasso.

– Populært blant barna som er spente og nysgjerrige. Vi har markert dagen tydelig de siste fem årene, opplyser Nilssen.

Siden 1993

Nasjonaldagen ble vedtatt på Samekonferansen i 1992 og er en fellesmarkering som skjer blant samer i Norge, Sverige, Finland og Russland.

I Norge ble dagen for første gang feiret i 1993 og har siden vært offisiell flaggdag i Norge, hvor både det norske og samiske flagget skal flagges.

Datoen er 6. februar.

Artikkeltags