Her starter Ajer-elevene skoledagen i mjøsvannet

Kald start på skoledagen for tiendeklassingene ved Ajer ungdomsskole.

DEL

Sveip bildene for å se flere motiver fra kurset.

– Det var skikkelig kaldt! sa Tuva Degvold etter å ha startet skoledagen i vannet.

– Jeg kommer til å bli syk, men det har vært lærerikt, sier Jesper Grønvold Mauseth.

Tre ganger

Iført superundertøy måtte gutter og jenter ved tiendetrinn ved Ajer ungdomsskole hoppe i vannet ved Hamar roklubb onsdag morgen.

Det var den praktiske delen av «trygg i vann»-prosjektet, som alle tiendetrinnselever i Hamar må igjennom, som er et prosjekt mellom Hamar kommune, Gjensidigestiftelsen og Hamar Idrettslag.

– Alle elevene får tre ganger i vannet, fordelt på tre uker, forteller kursleder Kristine Røsland ved Hamar IL svømmegruppa.

– Hvordan skal man redde folk i vannet, da?

– Hvis personen i vannet er bevisstløs så må man svømme bort og for å yte hjelp. Det finnes noen teknikker som man kan bruke, men det viktigste er at man får personen i land og begynner hjerte- og lungeredning, og får tak i hjelp, sier Røsland.

– Hvis personen ikke er bevisstløs så er han ofte i panikk og tenker ikke klart. Da er det viktigste er at man bruker «forlenget arm». For hvis man svømmer bort til en person som har panikk så vil den personen sette deg i fare ved at han holder deg under vann. Og da er det to som drukner, sier Røsland.

Dette var andre gang elevene var ute i vannet. En tredje gang venter, med våtdrakt.

Kursopplegget

Kursene er lagt opp slik:

Første gang: Selvredning. Hvordan redde seg selv hvis man en gang kommer i en kritisk situasjon. Utstyr i vannet: bukse og genser

Andre gang: Livredning. Hvordan redde andre, enten om de er bevisstløs eller ikke. Utstyr i vannet: ullundertøy

Tredje gang: Open water trening. Repetisjon av de andre to gangene, kombiprøve. Trø vannet, flyte, svømme og dykke. Utstyr i vannet: våtdrakter

Artikkeltags