Søker etter jurister som kan hjelpe kreftrammede

NY TJENESTE: Jurist Camilla Fosse og regionsjef Berit Jevnaker i Kreftforeningen håper å starte opp med juristhjelp for kreftrammede i løpet av oktober.

NY TJENESTE: Jurist Camilla Fosse og regionsjef Berit Jevnaker i Kreftforeningen håper å starte opp med juristhjelp for kreftrammede i løpet av oktober. Foto:

– Er det noen jurister som vil bruke kompetansen til noe nyttig og samtidig være et godt medmenneske? undrer Camilla Fosse og Berit Jevnaker i Kreftforeningen.

DEL

Camilla Fosse er jurist i Kreftforeningen og Berit Jevnaker er distriktssjef. De håper å starte opp med en rettshjelpstjeneste for kreftrammede i løpet av oktober.

Dekker Innlandet

– Vi har allerede i dag en slik tjeneste i sju byer i Norge. Nå er det på tide å få dette i Hamar også, som vil være en tjeneste som dekker behovene i hele Innlandet, opplyser Jevnaker.

Fosse forteller om et stort behov for juristhjelp for dem som rammes av alvorlig sykdom:

– I 2018 hadde vi på landsbasis 3.000 henvendelser. I år har vi allerede nådd det tallet, så behovet åpenbart er stort og økende.

Områdene hvor det ytes juristhjelp er bredt. Fra NAV-spørsmål, pasientrettigheter og erstatning til forsikring.

– Stor og smått. Blir man syk så er det tusen ting som oppstår. Alt fra behandling til det praktiske, privatøkonomi og «hva skjer med jobben min?». Kan man kreve tilrettelegging eller en ny stilling når man kommer tilbake i jobb? Hva skjer med sykepenger? Mange spørsmål rundt hverdagen dukker opp når man er syk. En jurist kan ta vekk en del av usikkerheten man kan oppleve, sier Jevnaker.

Målet er at pasienter og pårørende skal kunne møte en jurist gratis en torsdag i måneden.

– Vi tar sikte på å starte opp tjenesten fra oktober, og legger juristmøtene til samme dag som vi har temakafé i Kreftforeningen i Hamar. Resten av det store distriktet vi dekker kan selvfølgelig bare ringe juristtjenesten vår.

Jakter jurister

Nå er jakten på frivillige jurister i Innlandet som skal drifte ordningen i gang:

– Vi søker nyutdannede og pensjonerte jurister, og jurister som er i arbeid både i offentlig og privat sektor, ser Fosse.

– Hvorfor bør man bli med på dette?

– Det handler om å bruke faget sitt til noe nyttig.

– Vær blant de gode og snille, skaff deg erfaring i det å snakke med mennesker i en vanskelig situasjon og gi deg selv muligheten til å være et medmenneske.

Artikkeltags