20 år under tak

9. august 1998 erklærte kronprins Haakon erklærte vernebygget over Domkirkeruinene offisielt åpnet. I dag feires det på Domkirkeodden.

DEL

Underskriftskampanjene er kastet på historiens søppelplass, og demonstrasjonstogene stilnet. Vernebygget ble til under store lokale protester, men de nådde ikke fram. Heldigvis, vil de aller fleste si 20 år etter.

UNDER TAK: Riksantikvar Jørn Holme hyller vernebygget, og arkitekten Øystein Waag forteller om hvorfor bygget ble slik det ble.

UNDER TAK: Riksantikvar Jørn Holme hyller vernebygget, og arkitekten Øystein Waag forteller om hvorfor bygget ble slik det ble. Foto:

Kjært barn

Vernebygget, Hamardomen, glasskatedralen.

– Kjært barn har mange navn. Dette har blitt et kjært barn, konstaterer riksantikvar Jørn Holme, som kom for å feire jubilanten. Det er heller ikke ofte riksantikvaren får lov til å feire et bygg på 20 år. Han frekventerer oftere 400-årsjubileer. Men han er ikke desto mindre glad for å kunne besøke en vital ungdom.

– Dette er et enestående bygg i sitt slag. Her møtes det mest spektakulære og romantiske fra middelalderen og vår egen tid. Et 20 år gammelt vernebygg for en 800 år gammel ruin, begge deler fremragende arkitektur.

20 ÅR: Vernebygget har eksistert i 20 år.

20 ÅR: Vernebygget har eksistert i 20 år. Foto:

Avansert

Hamardomen er blitt et populært konsertsted, og er en av de aller mest populære vigselssteder i landet.

I følge arkitekten Øystein Waag oppfyller Hamardomen alle kriteriene de gamle grekerne hadde for et hellig og magisk samlende sted. Bygget har ved flere anledninger nådd høyt i kåringer av verdens vakreste bygg og museer. Men uansett hvor vakkert, stemningsfullt og romantisk glasskatedralen er, så er hovedoppgaven til bygget å ta vare på ruinene.

– Så kan vi spørre om det fungerer? Og svaret er ja! Det gjør det. Ruinen har det godt i vernebygget, sier Holme. Det tok ti år fra arkitektene Lund & Slaatto vant arkitektkonkurransen for vernebygget med «The poetry of reason». Det tror Holme kunne ha vært en fordel.

– Det skjedde mye med teknologien i løpet av disse årene, og det har kommet bygget til gode. Det ser kanskje ut som en enkel konstruksjon, men det er teknisk avansert.

Artikkeltags