(Østlendingen)

Demonstrasjonen arrangeres for at søsknene til Khalid Haji Ahmed som ble utvist fra landet fordi han løy og sa han kom fra Somalia i stedet for fra Djibouti da han søkte asyl i Norge i 2003.

Søsknene mistet broren Ismail på Utøya.

Khalid og en annen bror, Mubarak, overlevde massakren, men må ut av landet sammen med søstrene.

De fire søsknene som er igjen i Norge etter at storebror Khalid, mor og far ble utvist, er etablerte med arbeid og familier.

Saken har vekket internasjonal oppsikt, og er omtalt i en rekke utenlandske medier.

Blant annet er Østlendingen sitert i amerikanske Washington Post.

– Veldig synd

Initiativtaker til demonstrasjonen i Hamar, Ingrid K. Iversen, sier Sigurd Arnekleiv fra Sosialistisk Ungdom, Martin Løken fra Miljøpartiet De Grønne, Tobias Langaas fra Rød Ungdom og Benedicte Rørvik fra Unge Venstre stiller med appellanter.

I tillegg venter hun på bekreftelse på at det kommer en prest i biskop Solveig Fiskes fravær. Men at AUF ikke greier å stille med noen.

– De har det så travelt i valgkampen. Det er innmari synd de ikke greier å stille med noen, sier Iversen.

Travelt med valgkamp

Leder i Hedmark AUF, Kjersti Dreyer Sidselrud, bekrefter at de ikke stiller med appellant.

– Vi støtter saken, og synes det er blodig urettferdig at de ikke får bli. UNE sendte hjem den syke faren som døde rett etter. Det viser jo at det er en alvorlig svikt i systemet. Men vi greier ikke å stille en appellant. Det er så mye som skjer i valgkampen. Vi synes dette må være Hamar AUFs sak, og har overlatt det til dem, sier Sidselrud.

– Har dere oppfordret Hamar AUF til å stille med appellant?

– Vi i fylkeslaget overstyrer ikke lokallagene våre.

– Ismail og Khalid tilhørte deres parti?

Det skal ikke ha noe å si. Dette handler ikke om partitilhørighet, men om urettferdighet, sier Kjersti Dreyer Sidselrud.

Hun vet ikke om Hamar AUF greier å stille med appellant.

Det greier de ikke.

– Arrangøren ba om en kvinnelig appellant, og det greide vi ikke finne på kort varsel, sier leder i Hamar AUF, Jim Ronny Balstad Jentoftsen.

– Kunne dere stilt med en mannlig appellant?

– Det vet jeg ikke for vi har ikke prøvd. Vi har ikke hatt lang tid på oss. AUF sentralt ville først ikke støtte saken, men så var det barn i bildet, og da stilte det seg annerledes. Jeg skal på jobb og kan ikke stille, men jeg oppfordrer alle medlemmene våre til å delta i demonstrasjonen, sier Balstad Jentoftsen.