Måtte tømme klasserom da det ble 28 grader inne

Flere ganger har elevene ved Storhamar skole måttet forlate klasserommene på grunn av temperatursvingninger. Nå krever foreldrene handling.

DEL

Bla i motivene over.

– I dag måtte vi tømme dette klasserommet. Vi er glade for at det har vært kald mai, men v i merker den tunge, varme lufta. Det er en tung arbeidshverdag alle, sier SFO-leder Mattis Nyhagen til FAU-leder ved Storhamar skole, Anne Kristin Ofstad.

– Vi er bekymret og sender nå inn en bekymringsmelding til kommunen rundt inneklimaet ved skolen, sier Ofstad.

Temperaturen svinger

Hun forteller om flere episoder der inneklima og temperatursvingninger har stoppet undervisningen.

– Flere ganger har det vært så varmt i klasserommene at barn og lærere måtte tas ut. Vi fikk blant annet en episode 30. april. Da var det 28 grader inne i et klasserom, og hele klassen og lærerne måtte rett og slett ut. Det interessante er at når vi sjekket på Yr.no så var temperaturen den dagen på mellom 12 og 17 grader i Hamar, så det var ikke noe som skulle tilsi at det skulle være 28 grader innendørs.

Ofstad mener episoden illustrerer at noe er feil med klimaanlegget på skolen.

Det er ikke bare FAU som er bekymret og som engasjerer seg. Elevrådet ved Storhamar skole utførte i april en spørreundersøkelse blant 60 elever på 4. til 7. trinn.

– Resultatet var nedslående. Mange rapporterte om et inneklima som ikke holder mål og at det er vanskelig å konsentrere seg på skolen. Derfor er vi nødt til å sende inn en bekymringsmelding til Hamar kommune.

Den ble sendt fredag.

– Det er frustrerende at kommunen i lang tid har visst om forholdene og at man ikke tar tak i problemene, sier Ofstad.

Får avviksmeldinger

Rektor Mari L. Flagstad kjenner godt til situasjonen som FAU beskriver.

– Jeg mottar jevnlig avviksmeldinger fra de ansatte på inneklima. Tidvis er situasjonen uholdbar, med for høye temperaturer i klasserom og arbeidsværelser. Både elever, lærere og administrasjon rammes og det er en reel utfordring for hele skolen, innrømmer Flagstad.

– Kommunen har vært positive til å se på ventilasjonsanlegget, men det blir ikke endring. Vi føler at vi har ropt i motvind noen år nå.

– Hva håper dere på?

– Renovering eller ombygging. Det er slitsomt både for små og store med så dårlig inneluft.

Flagstad sier at anbefalt innetemperatur i skolebygg er mellom 19 og 22 grader. Ofte kan temperaturen komme opp i 26 grader. På kalde vinterdager kan det derimot bli svært kaldt inne i visse rom på Storhamar skole.

– På mitt eget kontor er det nå 24–25 grader, opplyser rektoren.

VARMT OG KALDT: Inne på Storhamar skole er det enten for varmt eller for kaldt. Ann Kristin og Mattis mener det må skje endringer.

VARMT OG KALDT: Inne på Storhamar skole er det enten for varmt eller for kaldt. Ann Kristin og Mattis mener det må skje endringer. Foto:

– Det snakkes om å bygge en ny Storhamar skole. Hva tenker du om det?

– Jeg registrerer at By- og Bygdelista (BBL) har vært på banen og snakket om det. Det jeg kan si er at det er godt å registrere at man også blant politikerne nå ser et behov for en ny Storhamar skole, sier Flagstad.

– Vi følger med

Kommunalsjef for området Opplæring og oppvekst, Dordy Wilson, sier at kommunen tar signalene fra skoleledelsen, foreldre og elever på alvor:

– Vi må lukke alle avvik vi kommer over, og diskuterer nå hva vi skal gjøre med Storhamar.

FØLGER MED: – Vi har meldt problemene inn i budsjettprosessen, sier Dordy Wilson i Hamar kommune.

FØLGER MED: – Vi har meldt problemene inn i budsjettprosessen, sier Dordy Wilson i Hamar kommune. Foto:

– Hva tenker du om det du hører?

– Vi følger med, så er det opp til politikerne å gjøre prioriteringer. Det er klart at det er behov for utbedringer på Storhamar skole når det gjelder inneklima, og vi har meldt dette inn i budsjettprosessen for neste år, sier Wilson.

– Vi er nødt til å ta elevens skolemiljø på alvor.

Artikkeltags