Elever lagde mat av halv gris

KOKKER: Aleksander Hanvold og Martin Stålskjær steker medisterkaker i skolekjøkkenet.

KOKKER: Aleksander Hanvold og Martin Stålskjær steker medisterkaker i skolekjøkkenet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Et gris ble forvandlet til medisterkaker i klasserommet på Lovisenberg skole.

DEL

Hans Petter Rasmussen fra Nortura Rudshøgda kommer inn i klasserommet med en halv gris, som skal deles opp, merkes og pakkes.

Etter en stund er elevene ved 6. trinn på Lovisenberg skole i gang med å produsere sine egne medisterkaker.

– Som alltid er det vanvittig moro å besøke en barneskole. Jeg er imponert over hvor uredde elevene er. De tør å skjære i grisen og ta på kjøttet. Er med og sager og stykker opp. De er flinke! sier Rasmussen.

– Hva er budskapet?

– Å vise hvor maten kommer fra, og kanskje tenne en liten gnist slik at vi får en framtidig kjøttskjærer eller slakter. Vi må begynne rekrutteringen tidlig, for vi trenger en masse folk framover til slakting, skjæring og øvrig matproduksjon. For folket må ha mat, sier Rasmussen.

Ved komfyren står Aleksander Hanvold og Martin Stålskjær og steker medisterkaker:

– Det var gøy å se grisen og skjære i den. Dyret gir oss mat, sier Martin.

De synes ikke det var ekkelt å forvandle en gris til medisterkaker.

– Mange dyr spiser kjøtt og vi mennesker spiser kjøtt. Naturen er bare slik, sier Aleksander.

Kjøttet fra grisen fikk Lovisenbergs skolekjøkken beholde.

– Barn har ikke noe forhold til hvor maten i butikken kommer fra. Vi bor i en region med mye matindustri, med mange arbeidsplasser. Vi er ikke på noen lærlingjakt i barneskolen, men dette handler om å gi barna en matopplevelse og samtidig gi de gjorde relasjoner til faget, sier Marit Finseth Løberg, fra Matbransjens Opplæringskontor.

I tillegg til å lære elevene om kjøttproduksjon, stilte Roger Løberg fra TINE Meieriet Brumunddal opp med softis-maskin og lot elevene lage sin egne smaksatte melk.

Artikkeltags