NFSS markerte 20 år i Hamar

NETTVERK: NFSS startet i Hamar. 20 år etter var Frode Skjelstad og nettverkets medlemmer og støttespillere tilbake.

NETTVERK: NFSS startet i Hamar. 20 år etter var Frode Skjelstad og nettverkets medlemmer og støttespillere tilbake. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

120 deltakere da Nettverk Funksjonshemmede Seksualitet og Samliv markert sitt 20-årsjubileum i Hamar.

DEL

Det hele startet i Hamar for 20 år siden.

Fagnettverket NFSS ble opprinnelig laget av habiliteringstjenestene i Norge. De fronter temaer rundt kropp og samliv som berører funksjonshemmede. Målgruppene er særlig psykisk utviklingshemmede og de som faller under fagområdet nevropsykiatri (blant annet CP, Tourettes, Asperger syndrom og autisme).

Hamar-kvinnen Wenche Fjeld fra Habiliteringstjenesten for voksne funksjonshemmede i Hedmark var en av primus motorene for nettverket tilbake i 1998, den første nettverkskonferansen ble holdt på Hamar samme år. Hun ble æresmedlem i nettverket for sin innsats for sin innsats for mennesker med funksjonsnedsettelser.

– Nettverket har betydd utrolig mye. Når vi satte i gang så greide vi å samle kreftene i fagmiljøene. For 20 år siden var det nybrottsarbeid å ta tak i temaet funksjonshemning og seksualitet. Det har betydd mye når det kommer til retten til å få støtte, opplæring, veiledning og ivaretakelse, og forebygging av det å bli utsatt for overgrep, sier Fjeld.

På konferansen ble Fjeld takket skikkelig for jobben hun har gjort for nettverket. 

Wenche Fjeld jobber i dag i Innlandet politidistrikt og Statens barnehus.

– Vi har siden 1998 hatt en årlig konferanse, men i år er konferansen mye større, på grunn av jubileet. Alle habiliteringstjenestene er invitert, men det er også fra representanter fra Statens barnehus, politiet og kommuner til stede her i Hamar, opplyste NFSS-nestleder Frode Skjelstad i forrige uke.

– Under konferansen setter vi søkelys både på de positive og de negative sidene ved seksualiteten. Det handler ikke bare det folk flest forbinder med seksualitet; det er så mye mer: Følelser og emosjoner, hvordan få kjæreste, kropp og samliv. For mange av de vi representerer kan det være utfordrende.

– Og vi tar opp overgrepsproblematikken, som dessverre alltid er aktuell, sier Skjelstad.

Da Hamar Dagblad var innom var Bjørn-Erik Ludvigsen fra Kripos i gang med å fortelle om deres arbeid mot seksuelle overgrep mot barn på internett.

Artikkeltags