Pengegave skal gi Røde Kors et stort beredskapsløft

MER BEREDSKAP: Milliongaven vil gi bedre bereskap, tror fra venstre: Distriktsleder Hedmark Røde Kors, Roy Heine, rådgiver hjelpekorps hos Innlandet Røde Kors, Trond Kristensen, rådgiver for beredskap, Bjørn Eric Grøndahl, leder for distriktsråd omsorg i Hedmark Røde Kors, Helen Rønningsbakken, rådgiver Sparebankstiftelsen Hedmark, Michael Oreld og korpsleder i Hamar Røde Kors Hjelpekorps, John-Arne Boine. Foran sitter styremedlem i Hedmark Røde Kors, Aud Rolseth Sanner.

MER BEREDSKAP: Milliongaven vil gi bedre bereskap, tror fra venstre: Distriktsleder Hedmark Røde Kors, Roy Heine, rådgiver hjelpekorps hos Innlandet Røde Kors, Trond Kristensen, rådgiver for beredskap, Bjørn Eric Grøndahl, leder for distriktsråd omsorg i Hedmark Røde Kors, Helen Rønningsbakken, rådgiver Sparebankstiftelsen Hedmark, Michael Oreld og korpsleder i Hamar Røde Kors Hjelpekorps, John-Arne Boine. Foran sitter styremedlem i Hedmark Røde Kors, Aud Rolseth Sanner. Foto:

Sparebankstiftelsen Hedmark gir 3,4 millioner kroner til å forbedre og øke beredskapen i Hedmark. For Røde Kors betyr det mye nytt utstyr og kompetanseheving.

DEL

En uventet pengegave kommer godt med når oppdragsmengden øker.

– Jeg har sett igjennom rapportene fra korpsene, og det har vært like mye å gjøre i jula som i påsken. Vi er flinke på å bemanne hytter i påsken, men nå må vi kanskje begynne å tenke annerledes, sier Trond Kristensen, rådgiver hjelpekorps hos Innlandet Røde Kors.

– Vi ser også trenden lokalt, med oppdrag i Ringsakerfjellet og i Vangsåsen, supplerer korpsleder Hamar Røde Kors Hjelpekorps, John-Arne Boine.

Miljøproblemer

– Når vi har søkt om midler til å heve beredskapen, så er det på grunn av alt det vi ser rundt oss. Vi vet at miljø- og klimaendringene gir oftere flom, oftere ras og at deler av befolkningen i lokalsamfunn må evakueres, supplerer distriktsleder Hedmark Røde Kors, Roy Heine.

Han illustrerer med hendelsene i Brumunddal i august:

– Vi er blitt langt, langt mer sårbare, og det går sabla fort. Flom i Brumunddal. Ingen hadde ventet at det skulle skje for noen år tilbake. Så viser det seg at flommen kommer og skiller bygda i to. Hadde det ikke vært for at vi hadde kompetent personell og utstyr på plass, så hadde situasjonen vært langt vanskeligere for flere.

– Og vi har stadig økende pågang med dette med søk og redning, som er spesialoppgaven til hjelpekorpsene.

Totalberedskapens omfang er blitt større. Det er bygget opp beredskapsvakter, man har etablert omsorgssentre og Røde Kors tar på seg flere oppdrag. Blant annet er de tett samarbeidspartner med kommunene.

– Nå blir det viktig framover å tenke forebygging og opplæring. Og at noen tar på seg opplæringen av folk.

Sparebankstiftelsen Hedmarks nyttårsgave på 3,4 millioner går til Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder, hvor Røde Kors får den største potten.

– Dere skal ha en stor takk for det fantastiske arbeidet dere gjør for beredskapen i Hedmark. Det er ikke første gang at dere får en gave, men det som skiller seg ut i denne runden var at stiftelsens styre bestemte seg for nå skal vi ha et skikkelig beredskapsløft i Hedmark. Med nytt moderne og godt beredskapsutstyr kan dere forbedre responstiden for å gjøre selve oppdraget mer effektivt. Og forhåpentligvis har dette en effekt på motivasjonen og rekrutteringen, sier prosjektleder Michael Oreld hos Sparebankstiftelsen Hedmark.

Moderne utstyr

– Hva drømmer dere om nå i beredskapssammenheng?

– Vi må ha moderne utstyr slik at vi kan være effektive. Også må vi ha tak i flere dedikerte folk, gjerne yngre, selv om det er behov for alle typer folk i beredskapen. Og vi må øve mye, sier styremedlem i Hedmark Røde Kors, Aud Rolseth Sanner.

MER UTSTYR: Distriktsleder Roy Heine skal kjøpe inn beredskaputstyr etter pengegaven fra Sparebankstiftelsen Hedmark. Her står han med stiftelsens prosjektleder Michael Oreld.

MER UTSTYR: Distriktsleder Roy Heine skal kjøpe inn beredskaputstyr etter pengegaven fra Sparebankstiftelsen Hedmark. Her står han med stiftelsens prosjektleder Michael Oreld. Foto:

Rådgiver for beredskap, Bjørn Eric Grøndahl, velger å bruke skogbrannen i Åsnes sommeren 2018 som et eksempel på hvordan dårlig beredskapsutstyr kan få konsekvenser, selv om det i en dramatisk setting kan oppfattes som detaljer:

– Vi oppdaget at vi hadde for dårlig og for lite utstyr da vi skulle bistå med mat og drikke til mannskapene i skogen som jobbet hardt. Det var midt på sommeren, veldig varmt og maten vi fikk fra butikken klarte vi ikke å servere på den delikat måte. Sånt kan tære på motivasjonen.

Hedmark Røde Kors har i dag 4.200 medlemmer, hvorav 1.300 er aktive.

På administrasjonsnivå er Hedmark Røde Kors slått sammen til Innlandet Røde Kors, men navnet Hedmark Røde Kors vil fortsatt benyttes. Sparebankstiftelsen Hedmark fortsetter å operere med samme navn og gi gaver i gamle Hedmark selv om man nå har slått sammen fylkene Hedmark og Oppland.

Artikkeltags