Gå til sidens hovedinnhold

Bruk bilbelte på skolebussen

Artikkelen er over 3 år gammel

Når skolen starter opp igjen, skal 8.000 elever i grunnskolen og 3.600 i videregåendeelever ha skoleskyss i Hedmark. Alle bussene er utstyrt med bilbelte. Nå gjenstår at alle tar dem i bruk.

20. august starter skolen igjen for de fleste. Nå skal sikkerheten for elevene som skysses bli enda bedre.

– Hei, unger! Husk å ha på bilbelte, sier Perparim Sejdaj til alle elevene som går om bord i bussen han kjører. Han tar trafikksikkerheten til skoleungene på alvor. Nå oppfordrer han sammen med Trygg Trafikk, Hedmark fylkeskommune, Hedmark trafikk og politiet foreldrene til å minne om at bilbelte er viktig, også på vei til skolen.

– Det er en selvfølge at vi tar på bilbelte i bil. Det burde være like selvfølgelig i buss, sier Anne Karin Torp Adolfsen.

175 ganger rundt jorda

Det kjøres nemlig mye buss til skolen i Hedmark. I alt sju millioner kilometer. Det tilsvarer 175 ganger rundt ekvator. Alle bussene er utstyrt med setebelter.

– Buss er en veldig trygg måte å ferdes på, understreker Torp Adolfsen. Men når det kjøres millioner av kilometer, skjer det noen ganger ulykker og uhell. Eller raske nedbremsinger. Hedmark er også viltfylket, og dyr kan hoppe ut i veien når som helst.

– Selv om det er svært få personskader i buss, kan det skje. Og du har ikke bare ansvar for deg selv. Når du kastes framover i en bråbrems eller om noe treffer bussen, veier du plutselig mange ganger din egen vekt. Da kan du skade dem som sitter foran deg om du ikke er fastspent, sier Marianne Mittet Solbraa i Trygg Trafikk Hedmark. Ber foreldre ta ansvar Bussjåføren er en viktig brikke i trafikksikkerhetsarbeidet. Perparim Sejdaj er ikke sjenert for å si fra til ungene om at de må ta på beltet.

– Det hører med til jobben. Jeg er veldig opptatt av at mine egne unger skal bruke bilbelte, og da er det også en selvfølge at jeg vil at andre barn også skal gjøre det. Jeg møter dem alltid med å si hei, og ber dem ta på bilbelte. Jeg bruker også mikrofonen mye. Da hører jeg det klikker i bilbeltene bakover i bussen, sier han. Mittet Solbraa er opptatt av at foreldre også må ta ansvar.

– Smil til en ukjent, og bruk bilbelte! Det sier hun til ungene sine når hun sender dem til skolebussen, og mener alle foreldre til unger som tar buss må lære dem å bruke bilbelte.

– Ingen kjører barna sine til skolen i egen bil uten at de har bilbelte på. Det burde ikke være annerledes i buss.

Kontroll

Politi og vegvesen er også opptatt av at barn skal bruke belte i buss. I siste instans er det er bussjåføren som har ansvar for at barna har bilbelte på.

– Vi politiet går ikke rett på de strengeste virkemidlene vi har når vi kontrollerer, sier Jan-Erik Greve-Løberg. – Men vi ser vi at kontroller hjelper på holdninger. Vi gjennomfører gjerne kontroller i samarbeid med Statens vegvesen, for da kan vi nå flere.