Gå til sidens hovedinnhold

Dale: – Veiene bygges raskere enn vi trodde

Artikkelen er over 3 år gammel

– Imponerende, sier samferdselsminister Jon Georg Dale om tempoet i veiutbyggingene i Innlandet.

Samferdselsminister Jon Georg Dale fikk en grundig omvisning og innføring i veibyggeprosjektene langs Mjøsa.

Under rundreisen fikk samferdselsministeren en brifing av Nye Veiers prosjektdirektør, Øyvind Moshagen, på Hamar.

– Velkommen til Norges største veiprosjekt og Norges lengste motorveiprosjekt under bygging. Og det raskeste. Vi bygger over 90 kilometer vei på tre og et halvt år; 43 kilometer firefeltsvei og 50 kilometerfylkes-, kommunal og gang- og sykkelvei. Det er rått, sa Moshagen.

Og det var tydelig at ministeren likte det han så.

– Jeg kjører ofte denne veistrekningen når jeg skal hjem til Sunnmøre, og det er ingen tvil om at hele E6 i Innlandet er blitt et stort flott prosjekt, sa Dale til Hamar Dagblad.

Han ga ros til vertskapet på Hamar:

– Nye Veier er et selskap som mange var skeptisk til når det ble etablert, men som har vist på rekordtid at de klarer å bygge vei raskere og bedre enn det vi hadde erfaring med i Norge tidligere. Imponerende, sa Dale.

– Du synes det går fort framover?

– Jeg var med når vi kom i regjering i 2013 som statssekretær i samferdselsdepartementet i 2013 da vi begynte å arbeide med Nye Veier. Da ga vi de en portefølje vi håpet skulle ta 20 år å bygge ut. Nå ser det ut til at de kan klare å komme ned i 12–13. Det viser at ting går i et forrykende tempo.

– Vi stopper ikke opp. Vi satser videre. Nye Veier er et selskap som er ungt og som har tiden foran seg.

– Lokalt er det en bekymring for høye bompriser på de nye veiene. Hva sier du til de som føler på dette?

– Det greier jeg å forstå. Jeg gikk til valg på en lavere bompengebelastning, og vi gjennomfører reformer for å få det til. Vi har fått ned antall bompengeselskap og fått opp rabattene på distriktsveiene. Også er det laget en Nasjonal Transportplan med en bompengeandel som er lavere nå enn tidligere.

– Vi skal fortsette å levere mer vei med en lavere bompengeandel, men det er ikke flertall i Stortinget fjerne alle bompengene. Det må jeg forholde meg til.