Skal fylle tomme lokaler i Hamar

ÅPNET: Bylabkoordinatorene Helge Vegard Prestrud og Julie Grindborg håper mange tar turen innom den store utstillingen rundt sentrumsutvikling.

ÅPNET: Bylabkoordinatorene Helge Vegard Prestrud og Julie Grindborg håper mange tar turen innom den store utstillingen rundt sentrumsutvikling. Foto:

I de tidligere lokalene til 4 Men i Strandgata er nå en utstilling åpnet som har som mål å skape engasjement rundt byens tomme butikklokaler.

DEL

Tirsdag åpnet utstillingen «Levende lokaler – fra sentrumsdød til sentrumsglød», som er rigget opp av Hamar kommune, Hamar sentrumsforening og gårdeierforeningen. Den er basert på et program av Doga Design og Arkitektur Norge.

Vandreutstilling

Har sentrum tapt for netthandelen? Skal vi godta at butikkene forsvinner ut på kjøpesentrene? Hva må til for at en gate skal bli levende? Nå har vandreutstillingen som kan forandre byen kommet til Hamar. Den blir stående til 30. november.

Den gamle klesbutikken i Strandgata la ned for mange år siden. Nå er den fylt opp av bilder og informasjon. Noen malingsstrøk, ny belysning og nye IKEA-møbler har gjort lokalene innbydende.

Langs en hel vegg har Hamar-fotografen Jens Haugen sammen med Kjetil Wold fra Anti bidratt med en bildeserie av flere av de tomme sentrumslokalene. Store svart-hvitt-bilder som spiller på former og linjer.

Levende diskusjon

– Det har vært spennende å få jobbe med en tematikk som er så viktig. Å skape et nytt liv i sentrum og få den mer levende er noe vi har inntrykk av at alle hamarsinger er opptatt av, sier bylabkoordinatorene Julie Grindborg og Helge Vegard Prestrud.

– Det er en diskusjon som har pågått i mange år i Hamar, men nå vil kommunen inkludere så mange som mulig i samtaler om veien videre, sier Prestrud.

– Vi må få vekk debatten fra at «kjøpesentrene har ødelagt alt», for den debatten blir for enkel. Det er et mer komplekst bilde. Vi har investert mye i sentrumsutvikling og gjør det fortsatt, sier sentrumsutvikler i Hamar kommune, Guro Vestvik, som sier at Arendal, Lærdal og Tromsø har allerede har tatt diskusjonen, med flotte resultater.

– Finne løsninger

– Hva håper dere effekten av utstillingen blir i Hamar?

– At vi får til noen gode diskusjoner, både i befolkningen, blant gårdeierne og alle andre som er involverte i byutvikling i Hamar, sier Grindborg.

– Og vi må dele på kunnskap, sier Prestrud.

Han har gått rundt i byen og sett på de tomme lokalene:

– Jeg tror det gjelder å finne ut hva slags identitet byen skal ha framover og hva slags rolle sentrum skal ha, sier Prestrud.

– Det er mye uutnyttet potensial i tomme lokaler. Når handel kanskje ikke fungerer så godt så kan man kanskje finne nye funksjoner, i tillegg til det som finnes her i dag, mener Grindborg.

Hun håper gründerne og nytenkerne trer fram slik at de kan møte gårdeiere.

Og at regelverk som kan være til hinder for midlertidig bruk av lokaler løses opp:

– Da blir det lettere å teste ut konsepter.

Artikkeltags