Slik blir årets 17. mai-feiring

17. MAI: 17. mai-komiteen i Hamar Nora Jensen, Rita Westad, Agnete Børresen, Merete Nilssen, Erling Behrens, Lillian Arnesen og Christel Meyer er klare for 17. mai-feiring i Hamar.

17. MAI: 17. mai-komiteen i Hamar Nora Jensen, Rita Westad, Agnete Børresen, Merete Nilssen, Erling Behrens, Lillian Arnesen og Christel Meyer er klare for 17. mai-feiring i Hamar. Foto:

15.000 mennesker er ventet å feire 17. mai i Hamar sentrum. Slik blir nasjonaldagen feiret dette året.

DEL

– Jeg husker veldig godt barnetogene fra tiden da jeg var elev ved Storhamar skole. Nå er det jeg som skal stå foran og rope opp skolenavnene. Stas, sier 17. mai-komiteens yngste medlem og årets konferansier, Nora Jensen.

Hun er ikke nervøs foran den store oppgaven på 17. mai, selv om feiringen av nasjonaldagen er det arrangementet som trekker desidert mest folk i Hamar. 15.000 mennesker.

– Det er 3.000 mer enn a-ha og Morten Harket opplevde å ha foran seg, det.

– Beroligende, sier Nora og smiler.

Småbarnstoget vokser

Ingen store endringer i hvordan togene beveger seg gjennom byen.

– Vi har jo gått opp ruta noen ganger. Toget er blitt så stort at det kan bite seg selv i halen, litt avhengig av hvor fort vi går, sier 17. mai-komiteens leder, Christel Meyer og ler.

Forresten, småbarnstoget får en liten endring i år.

– Vanligvis har vi stilt oss opp på Østre Torg, men på grunn av alle elementene som nå er utplassert på torget så bruker vi i år Vangsveien og Torggata. Også blir det litt lettere å lage rekker, sier Erling Behrens i komiteen.

– Småbarnstoget vokser for hvert år. Det har blitt nærmeste et folketog, med foreldre, besteforeldre og andre kjente. Det er blitt et hyggelig tog.

– Og større småbarnstog er et hyggelig tegn på befolkningsutviklingen?

– Helt klart, sier Behrens og smiler.

Pelle Politibil er klar etter å ha vært på service i hele vinter. Blant annet er rust fjernet og «bobla» fra 1971 er blitt EU-godkjent. Dermed vil kjenningen lede an i toget som i årene forut, selv om den er blitt 48 år.

Lunden blir med i skoletoget også i år. Ni barneskoler, fire ungdomsskoler og tre videregående skoler med i toget. I tillegg til Hedmarkstoppen Folkehøgskole og Høgskolen i Hedmark.

Småbarnstoget starter klokka 09.45 og skoletoget starter i Strandgata klokka 11.00.

26 elever fra 3. og 4. trinn hos Lovisenberg skole skal stå for underholdningen på Stortorget. Lovisenberg barnehage skal også delta med sang.

– Både vi på skolen og de i barnehagen har vært i studio og sunget inn playback, så det er på plass. Det har vært lekse i tre uker i å øve seg på sangene. Ungene har tatt oppgaven alvorlog og synes dette er stas. De gleder seg veldig, forteller Merete Nilssen fra Lovisenberg skole.

Arrangementene rundt omkring på skolene i kommunen starter klokka 13.30.

Karseth holder ut

I år blir det ikke markering på Sagatun etter 17. mai-feiringen på Stortorget. Initiativtakerne tar trolig et hvileår. Eller kanskje pausen blir lenger.

– Men jeg vil istedet slå et slag for den internasjonale kafeen festsalen i det gamle rådhuset. Det er noe bør oppleves, sier Meyer.

Kaféen er et multikulturelt arrangement som foregår mellom klokka 14 og 16, og er åpent for alle.

I Strandgateparken er det major Wenche Jægersborg fra Forsvarets personell- og vernepliktssenter som legger ned kransen tidlig om morgenen, klokka 08.30.

Markus Refsdal fra Hamar Natur og Ungdom vil stå for ungdommens hilsen under dette arrangementet.

Eller må vi nevne at major Helge Hafsahl Karseth står for 30. gang og bekranser bautaen i Åstdalen klokka 08 om morgenen.

– Han har gjort dette i alle år for et sted mellom 60 og 90 personer, men klarer likevel å komme med en unik formidling hvert år. Dette var en tradisjon som holdt på å dø ut, men så klarte de å lage et arrangement som nå appellerer til mange hyggelige folk. Imponerende, sier Meyer.

Artikkeltags