Gå til sidens hovedinnhold

Oda Auroras død skal vekke russen

Artikkelen er over 3 år gammel

Plutselig sto Gunn Knappe foran Katta-russen og fortalte historien om da datteren Oda Aurora ble drept i Hernes-ulykka.

Tre ungdommer ble drept under en elgpåkjørsel i Hernes i 2015. En av dem var 18-åringen Oda Aurora Knappe Løkting. Sjåføren fra Hamar overlevde, men ble dømt for uaktsomt drap på grunn av høy fart.

Kom ikke hjem

– Russeulykker er noe av det verste jeg vet. Det er starten på livet, og det er så mye glede og energi, sa distriktsleder Marianne Mittet Solbraa fra Trygg Trafikk Hedmark.

Hun hadde med seg 120 fyrstikker som symboliserte hvert dødsfall i trafikken i 2015. Solbrå reduserte antall fyrstikker til 33; 33 ungdommer mellom 16 og 24 år som døde dette året.

Og til slutt sto det igjen en fyrstikk, viet Oda Aurora.

– Er det noen pårørende til Oda Aurora i salen? undret Solbraa.

Det ble helt stille i auditoriet da Gunn Knappe reiste seg opp og gikk fram for å fortelle sin historie.

3. juli 2015 var Gunn på besøk i Trøndelag. Hennes søster skulle gifte seg, og hun overnattet hos foreldrene sine.

– Jeg sto opp om morgenen fordi moren min var hysterisk. Hun hadde vært på nettet og lest om en ulykke, og ba meg om å ringe til broren til Oda, Truls. Hun hadde en dårlig følelse.

For å roe moren ringer Gunn hjem til Truls.; Men han kan fortelle at Oda Aurora ikke har kommet hjem.

Gunn trøster seg med at Oda Aurora sikkert har overnattet hos ei venninne. Men kort tid etter ringer Truls tilbake.

– Da vet jeg før han tar telefonen hva han skal fortelle meg. Truls sier: «Mamma, det står en prest på døren. Oda er borte». Da er jeg i Trøndelag, 40 mil unna, fortalte Gunn.

Hun fortalte om en livsglad jente som hadde framtidsplaner om å jobbe med helse og omsorg. Denne sommeren skulle hun jobbe med eldre.

– Hun var en veldig oppegående jente med mange venner. Veldig sosial og hadde et stort nettverk.

I starten var Gunn opptatt av å verne ulykkessjåføren, men etter hvert kom det fram at politiet mente at 18-åringen som kjørte bilen, hadde vært opp i hastigheter mellom 148 og 184 kilometer i timen. Tre rapporter som har blitt lagt fram i rettssakene konkluderte med en hastighet mellom 110 og 160 kilometer i timen.

– Oda satt bak sjåføren. Hun var alltid nøye med å bruke sikkerhetsbelte, men nå hadde hun tatt av seg sikkerhetsbeltet, antakeligvis fordi hun ville ut av bilen på grunn av den høye farten, sa Gunn.

Sorgen er fortsatt stor:

– Jeg håper de tar til seg det jeg sa. Foreldre skal ikke begrave sine barn, sier Gunn til Hamar Dagblad.

Hun bruker nå sine egne erfaringer til å advare ungdommer på Odas alder:

– Hvis sjåføren kjører for fort, si ifra. Og ha alltid på sikkerhetsbeltet. Oda gjorde ikke det, og hun er ikke her. Til de som er sjåfører: Respekterer fartsgrensene. Ingen ønsker å bli drapsmenn.

I salen satt Katta-russejentene Oda Marie Skjellet og Tuva Stavø og hørte Gunns historie:

– Det var sterkt. Spesielt når en hører om et ungt menneske som omkommer, sier Oda Marie.

– Hva sitter dere igjen med?

– At man må bruke sikkerhetsbelte og at man må si ifra dersom det går for fort, sier Tuva.

Vil ha gode forbilder

Foruten trafikk ble det også tid til å se på andre problemer som kan dukke opp under russetiden.

Politibetjent Rune Heimdahl snakket om vold og rus, om ordensforstyrrelser og om å bruke nettvett. At nakenbilder ute i sosiale medier aldri forsvinner.

– Russen må forholde seg til lover og regler, som andre. Fra politiets side håper vi at de med gode holdninger og god moral blant russen på Katta er de som blir sett opp til og som får påvirkningskraft under russetiden, sier Heimdahl.

Russepresident Herman Unneberg ved Hamar katedralskole takket ja til å samarbeide med politiet, og håper og tror på en problemfri russetid:

– Vi gleder oss til denne perioden og er opptatt av at ting går ordentlig for seg. Oppfordringen er at russen må være smarte, ikke gjøre dumdristige ting. Men, jeg synes den gjengen som går ut i russefeiring er kjempeallrighte mennesker som har hodet på rett plass.

– Inntrykket av årets russekull er svært godt.