Her filmer de et knivoverfall i 360 grader

En slåsskamp utarter seg og en kniv trekkes fram. Inne i Vikingskipet skal en voldsepisode bli til et nasjonalt undervisningsopplegg.

DEL

Sveip bildene over for å se flere motiver fra filmseansen.

– Gøy å være med på, selv om det gjør litt vondt når man blir slått på, innrømmer skuespiller Irjan Magnus Mustaparta.

En gruppe ungdommer har avtalt å møtes for å slåss. Under innspillingen tar Mira B. Wolds karakter plutselig fram en kniv og stikker Irjan slik at han blir liggende blødende på gulvet.

– Det er spennende. Dette er nytt for meg, selv om jeg til vanlig er med i et barne- og ungdomsteater, forteller Mira.

Rå virkelighet

Ambulanseinngangen i Vikingskipet er forvandlet til en bakgate.

Midt i rommet står et helst spesielt kamera som fanger opp film i 360 grader.

Hamar-firmaet Making View er i samarbeid med EON Reality i ferd med å lage et VR-prosjekt sammen med LHL og Gjensidigestiftelsen rundt forebygging av vold. Tanken er at ungdom gjennom et unikt undervisningsopplegg skal lære hva man skal gjøre om man havner i ulike kritiske situasjoner.

– Dessverre skjer det en del vold i min aldersgruppe. Mye slåssing, sier Mira.

– Mange avtaler på nettet at de skal møtes for å slåss. Dumt og farlig, sier ungdomsskoleelevene Ivar Kristiansen og Adrian Elias Aspen.

Fotograf Pål Vindfallet filmer scenarioene:

– Det er en ganske rå virkelighet som skildres.

– Vi filmer ulike sekvenser av hendelsen slik at elevene kan foreta ulike valg som får konsekvenser. Tar man feil valg eller velger å være passiv kan offeret havne i en likpose. Rett valg og man redder et liv. Valgmulighetene kan være at man forsøker å forhindre at noen krangler, at man går inn med livreddende førstehjelp eller at man ringer 113, sier Vindfallet.

Foruten videoinnholdet lager Making View en kompleks software som håndterer hvordan man tar valgene i VR.

Making View og EON Reality har jobbet med prosjektet «Sammen redder vi liv» siden i vår. Piloten, bestående av spill og video, skal være klar i midten januar. Da skal man først teste det på elever i Ullensaker og Stjørdal.

– Unik prosjekt

Prosjektleder i nasjonal førstehjelpsopplæring i grunnskolen, Marit Røed Halvorsen, hos LHL sier at de håper at undervisningsopplegget som lages på Hamar tas i bruk i alle norske grunnskoler.

– Dette er et unikt prosjekt som aldri har blitt gjort før. Vi har laget opplegget etter innspill fra cirka 2.000 norske skoleelever. Konseptet er at det er læreren som skal ha undervisningsopplegget, ikke helsepersonell. Og ambisjonen er at det skal rulles ut i hele landet i løpet av 2020, forteller Halvorsen.

HELE LANDET: Prosjektleder hos LHL, Marit Røed Halvorsen, sier undervisningsopplegget skal spres til hele landet.

HELE LANDET: Prosjektleder hos LHL, Marit Røed Halvorsen, sier undervisningsopplegget skal spres til hele landet. Foto:

– Hvorfor er dette viktig tematikk?

– Fordi det har et forebyggende og bevisstgjørende aspekt om at hvis man kommer i en situasjon så skal du vite hva du skal gjøre. Samtidig skal vi få elevene til å reflektere at dette egentlig ikke er så smart, sier Halvorsen.

Prosjektet er fullfinansiert av Gjensidigestiftelsen med et totalbudsjett på 20 millioner kroner.

77.000 lærere skal involveres og LHL håper å nå 770.000 grunnskoleelever:

– Et ambisiøst prosjekt.

Artikkeltags