Gå til sidens hovedinnhold

Klarer de å lage 360-3D?

MakingView får forskingsmidler til unikt teknologiprosjekt

Artikkelen er over 6 år gammel

Er det et Hamar-firma som sørger for at verden får 3D-kameraer som kan filme i 360-graders vinkel?

Det er mange skeptikere i teknologiverdenen som mener at det vi ønsker å lage er en umulighet, sier daglig leder hos MakingView AS, Are Vindfallet.

Men nå har han og firmaet landet et større forskningsprosjekt i samarbeid med SINTEF i Trondheim.

Milliardmarked

Forskningsrådet går inn med støtte fra det største og mest næringsrettede forskningsprogrammet for bedrifter, kalt BIA. Her er forøvrig MakingView en av tre bedrifter fra Hedmark som får støtte.

Fra før av har Innovasjon Norge bistått med etablerertilskudd, bruk av mentor og en måneds opphold på Technical Incubator (TINC) i Los Angeles for Hamar-firmaet.

– Det finnes 3D-kameraer i dag, men ingen har klart å filme 3D i 360 grader. Klarer noen å utvikle et slikt kamera og en slik teknologi så står investorene klare til å putte inn utrolige summer, for dette er et milliardmarked som kommer til å ta av i årene som kommer.

Vindfallet røper at de allerede nå leker med prototyper på framtidens 360-teknologi. Men, han sier det vil ta tid å finne den endelige løsningen:

– Nesten umulig å få til, men så har vi SINTEF på laget, som har en masse erfaring og kunnskap. Vi setter oss et hårete mål som vi mener vi kan gjennomføre, sier Vindfallet.

Støttespillere

– Dette er et prosjekt til 22 millioner kroner, hvor Forskningsrådet går inn og støtter 40 prosent. Vi går tidlig inn i prosjektet med tanke på å hjelpe til med løse en kjempeutfordring, og vi gjør det fordi vi har troen på dere, sier Forskningsrådets Elisabeth Frydenlund.

– Også kommer vi fra Innovasjon Norge når dere er ferdige og skal ut å selge i markedet. Vi har vært med MakingView lenge fordi dette er en innovativ bedrift som allerede har fått på plass mange spennende prosjekter, sier seniorrådgiver Anne Cathrine Morseth.