Zizzis gleder seg over kalde dager

28 ÅR: Zissis Douvlos har drevet Hamar Pels- og Buntmakerforretning i Hamar i 28 år. Grekeren kom til Norge som turist i 1983.

28 ÅR: Zissis Douvlos har drevet Hamar Pels- og Buntmakerforretning i Hamar i 28 år. Grekeren kom til Norge som turist i 1983. Foto:

En kald januar har gitt en god start på året for byens pelsmaker.

DEL

Kjølige dager i Hamar gir pluss i omsetningen hos byens buntmaker.

– Jeg blir bare glad når vinteren kommer og temperaturen går nedover. Da blir det mer folk i butikken, sier Zissis Douvlos hos Hamar Pels- og Buntmakerforretning.

– Miljøvennlig

Når mediene skriver overskrifter: «Nå kommer Sibirkulda», «Kuldesjokk» og «Kulda gir ikke slipp», øker salget av pels hos Zissis tredje etasje på Torggata 73.

Pelsjakker, pelskåper, pelsluer og pelsvester går unna.

Men, plaggene har tidvis vært gjenstand for store diskusjoner blant dyrevernere.

– Jeg legger meg ikke opp i disse debattene. Salget går i bølger i takt med trendene. Akkurat nå er pels i vinden igjen fordi mange innser at dette er et miljøvennlig plagg sammenlignet med plagg som inneholder pels og andre kjemikalier og som er masseprodusert på fabrikk.

– Jeg slår et slag for pels fordi plaggene har lang holdbarhet, i motsetning alt annet bruk-og-kast-tekstiler som selges for 300 kroner på butikken. Passer man på å oppbevare pelsen kjølig om sommeren og tar en rens i ny og ne, så holder pelsplaggene seg lenge.

– En kunde kom innom med en over 100 år gammel pelskåpe som skulle repareres. Den fikset jeg lett og nå er den i bruk igjen.

MILJØVENNLIG: – Pels er et miljøvennlig produkt, sier Zissis Douvlos hos Hamar Pels- og Buntmakerforretning.

MILJØVENNLIG: – Pels er et miljøvennlig produkt, sier Zissis Douvlos hos Hamar Pels- og Buntmakerforretning. Foto:

Foruten å selge og rense plagg av skinn og pels, har grekeren, som har drevet forretning i Hamar siden 1991, spesialisert seg på reparasjon og rens av skinnplagg og produksjon av puter og tepper.

Kald løpetur

Zissis Douvlos har blitt 56 år gammel. Kjærligheten til en lokal dame dro han til Hamar og Norge i 1983.

En gang i året drar han til hjemtraktene, i Thessaloniki, for å få følelsen av Hellas igjen.

– Det er rart: Jeg har blitt veldig glad i kulda og Norge, sier Zissis, og drar fram bilder og video på mobilen fra en iskald løpetur på to mil langs Rokosjøen i Løten.

Artikkeltags