De vil ta helseapp ut i verden

APPLAGET: Iver Elias Skramstasd, Jonas Tøreki Lundsveen. Martin Hjelmseth, Johan Fredrik Welhalven, Herman Felix FJeld, Ola Nordrum og Ola Jemdal har laget appen.

APPLAGET: Iver Elias Skramstasd, Jonas Tøreki Lundsveen. Martin Hjelmseth, Johan Fredrik Welhalven, Herman Felix FJeld, Ola Nordrum og Ola Jemdal har laget appen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ungdomsbedriften Gunther Games fra Hamar har verden som marked for en app som tester hjernen.

DEL

– Vi vil ta appen ut i det internasjonale markedet, sier Jonas Tøreki Lundsveen i Gunther Games og smiler.

Internasjonal distribusjon

De sju ungdommene i ungdomsbedriften GuntherGames endte opp på andreplass i fylkesmessen for ungdomsbedrifter. Dermed skal de representere Hedmark i NM-finalen.

– Vi har laget en applikasjon basert på en anerkjent nevrofysiologisk test, kalt Wisconsin Card Sorting Test. Applikasjonen kartlegger vanskeligheter mellom høyre og venstre hjernehalvdel og mellom hjerne og hånd, forteller Lundsveen.

Han åpner appen. På skjermen kommer det opp geometriske figurer i forskjellige farger som skal sorteres.

Med nok testdata inne vil man kunne skille hva som er normale og unormale resultater.

– Ved å kartlegge vanskelighetene kan en psykolog vite hvordan man kan yte best hjelp for de unge eller gamle som tar testen.

– Har psykologene vist interesse for appen?

– Ja, vi har vært i kontakt ned seks psykologer, og ønsker å få en samhandling med de. De fleste har vist stor interesse. Noen har ikke svart fordi de kanskje er skeptiske til at det er ungdommer som har laget appen. Men budskapet vårt er at appen er bygget på en meget anerkjent penn-og-papirtest, og at vi har gjort den digital.

Applikasjonen er allerede tilpasset internasjonal distribusjon:

– Vi bruker ingen ord. Denne appen kan fungere like bra i Norge som i Kina, sier Herman Fjeld.

– Hvordan skal dere få denne appen ut?

– Vi må levere på ryktet. Psykologer som bruker appen vår vil ta den i bruk i privat praksis og på institusjoner. Inntektene får vi gjennom kjøp av appen, men denne skal være tilpasset helsemarkedet og vil derfor ikke være å kjøpe på appstore som et hvilket som helst vanlig spill. Markedet vårt skal ligge i den medisinske verdenen, sier Lundsveen.

– Vi drømmer om å komme i kontakt med en anerkjent gruppering som distribuerer tester internasjonalt, skyter Johan Fredrik Welhaven inn.

13 priser

Hele 105 bedrifter fra Hedmark og Oppland viste seg fram på CC Hamar torsdag. Det ble delt ut 13 priser i ulike kategorier, og det var 70 medlemmer av arbeidslivet som ga sine vurderinger av bedriftene.

Splend UB fra Katta fikk pris for beste utstilling:

– Vi har etablert en YouTube-kanal, SplendTV, som skal vise bredden i norsk ungdom: Hvordan de oppfører, hva de tenker og fem de er, forteller Live Pilø.

SPLEND-LAGET: Simon Elias Bogen, Maren Skårstuen Grindal, Benjamen Trevethic, Live Pilø, Anine Martinsen i Splend.

SPLEND-LAGET: Simon Elias Bogen, Maren Skårstuen Grindal, Benjamen Trevethic, Live Pilø, Anine Martinsen i Splend. Foto:

På kanalen ligger videoer ute med ungdommer som tester det å bytte kjønn for en dag, viser et første møte med kunstløp eller tar en såkalt «overnight challenge», der en jente oppholder seg i hemmelighet i kjærestens hus i 24 timer.

– Veldig underholdende, sier Gjermund Shiager, som fikk teste videoene på den hyllede standen.

– Hvordan skal dere tjene penger på dette?

– Først må vi bygge opp en stor base med abonnementer, deretter må vi knytte oss opp mot næringslivet for å få sponsorer, sier Benjamin Trevethick.

Vi tar ogs med at Pronto UB fra Katta vant pris for beste logo.

André Lillehovde, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Hedmark, likte det han så. Han mener ungdomsbedriftene fyller flere viktige funksjoner:

– Bærekraft er et ord det blir snakket mye om, men med ungdomsbedriftene våre har vi flere eksempler på unge gründere som har startet prosessen med å gjøre noe. Det er tydelig at det for mange er motiverende å jobbe med noe som er så betydningsfullt. I tillegg er kompetansen de opparbeider seg svært relevant for arbeidslivet.

Artikkeltags