Feirer et år med Reko-ringen

JUBILEUM: Reko-ringen er et år. På bildet er Sylvia Denais i ferd med å hente ost og kjøtt som hun har bestilt hos Gertjan de Snaijer fra Ommang Søndre.

JUBILEUM: Reko-ringen er et år. På bildet er Sylvia Denais i ferd med å hente ost og kjøtt som hun har bestilt hos Gertjan de Snaijer fra Ommang Søndre. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– En suksess, sier Rebekka Bond etter et år med Reko-ringen, distribusjonskanalen for lokal gårdsmat.

DEL

For et år siden gikk lokale produsenter sammen om å tilby mat på Facebook. Man opprettet siden Reko-ringen Hamar.

I dag har de nådd nesten 5.000 medlemmer.

– Vi er oppe i 20 produsenter som leverer ut mat til lokalbefolkningen utenfor Vikingskipet, sier initiativtaker Rebekka Bond.

Hun er overrasket over den positive responsen:

– Det har gått veldig bra. Dette er jo en vinn-vinn-løsning. Produsentene får solgt sine varer rett til forbrukeren. Varene deres omsettes på en lettvint måte. Og folk får tilfredsstilt behovene for å handle lokalt.

– Det hadde vært tungvint for forbrukerne å reise rundt til alle gårdsbutikkene i Hamar. Nå slipper de å reise langt og kan få velge å få utdelt varer fra mange tilbydere på samme sted. Vi har mange fornøyde kunder som kommer og henter kjøtt, egg, grønnsaker, ferske brød og andre gårdsprodukter. Mye god mat.

Bond viser til undersøkelser som konkluderer med at folk ønsker kortreist mat:

– Mange har lyst til å støtte lokal produksjon av mange grunner. Man får tak i lokale matvarer, som ikke er produsert på andre siden av jorden. Foruten den miljømessige gevinsten så er jo disse varene mer ferske. De kommer rett fra produsenten uten mellomledd. Også har utvalget av økologiske varer noe å si.

I og med at Reko-ringen feirer et år, håper Bond på å lage en skikkelig markering ved neste utlevering, som skjer 8. mai.

– Produsentene oppfordres til å ta med masse godt, og vi skal overraske kundene med snacks og ballonger, sier Bond.

Reko-ringene oppsto i Finland, og har bredt seg utover Norden de siste årene.

En Reko-ring er en felles plattform for alle som har lyst til å selge maten sin direkte til kundene. Små gårder eller småskalaprodusenter legger inn produktene sine på Facebook-siden, og oppnår direktekontakt med kunden, som kjøper og plukker opp maten på avtalt sted. I Hamar er dette stedet Vikingskipet.

Artikkeltags