Nå trekker Hamar til seg nye typer jobber

VR-TEST: Stortingsrepresentant Rigmor Aasrud får demonstrert AR av Making Views Are Vindfallet. NHO Innlandet-direktør Jon Kristiansen følger med fra sidelinjen.

VR-TEST: Stortingsrepresentant Rigmor Aasrud får demonstrert AR av Making Views Are Vindfallet. NHO Innlandet-direktør Jon Kristiansen følger med fra sidelinjen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Hamar-regionen er i ferd med å bli et lokomotiv innen ny teknologi. Og i fjor fikk Hamar alene en formidabel vekst med 590 nye arbeidsplasser.

DEL

– Et spennende miljø. Vi har tydeligvis gjort litt av en reise i Innlandet, sier Arbeiderparti-representanten i finanskomiteen, Rigmor Aasrud, mens hun prøver VR inne hos Making View på Park.

Forandrer verden

Innlandets representanter i Arbeiderpartiets stortingsgruppe er sammen med NHO Innlandet-leder Jon Kristiansen på rundreise.

Etter å ha besøkt bedrifter på Raufoss og Moelven Industrier er siste stopp på Innlandsturneen Hamar, og gründer- og næringshuset Park.

– Rundturen har gjort meg mer stolt av det nye sammenslåtte fylket. Vi er blitt ledende på en rekke områder. Heia Innlandet! sier stortingspolitiker Tore Hagebakken.

– Jeg var statsråd med ansvar for IKT og har vært i Vikingskipet i påsken og sett mulighetene. Fascinerende å være tilbake i Hamar og oppleve at det nå lages teknologiske plattformer som man blant annet kan bruke innenfor både helse og skole. Og på Heidner så fikk vi demonstrert teknologi som gjør at vi man kan klare å produsere mat på nye måter. Da kan man forandre verden fra Hamar, sier Aasrud.

NYE MULIGHETER: – Vi har gjort en reise i Innlandet, sier Stortingsrepresentant Rigmor Aasrud.

NYE MULIGHETER: – Vi har gjort en reise i Innlandet, sier Stortingsrepresentant Rigmor Aasrud. Foto:

– Vi er glad for å få vist oss fram, og få demonstrert at vi i Innlandet lager teknologi som både endrer landbruket, skolevesenet og samtidig hjelper næringslivet, sier daglig leder hos Hamarregionen Reiseliv, Eli Bryhni.

I forrige uke kunne hun og de andre som jobber med å tiltrekke seg arbeidsplasser til Hamar-området glede seg over ferske tall som viste at regionen samlet fikk 914 nye arbeidsplasser i 2018.

Hamar ble vinneren, med 590 nye arbeidsplasser.

For Hamars del så kom mye av veksten i offentlig sektor. Men i privat sektor ble det skapte mange nye arbeidsplasser innen bygg- og anlegg, varehandel, teknisk tjenesteyting og informasjon og kommunikasjon.

De to siste årene har sysselsettingen i Hamar økt med 924, Gjøvik med 457, Lillehammer 246, Kongsvinger 261 og Elverum med 4.

Geografi-flaks

– Tallene er kjempegode! Men vi er ikke superoverrasket. Vi har ventet oss denne veksten, sier næringssjef Svein Frydenlund og smiler.

NHO Innlandet-leder Jon Kristiansen gleder også seg over de nye arbeidsplassene. Men ser utfordringer i at bedriftene roper på økt kompetanse:

– Vi har et utrolig mangfold, men vi må bli bevisste på hva slags kompetanse vi trenger i regionen vår i framtiden. Bedriftene etterspør yrkesfaglig- og fagskoleutdanning. Jeg tenker vi må justere oss litt, og at jobben med å utdanne morgendagens arbeidere allerede begynner i barnehagen og i grunnskolen.

– Og du må kunne mestre jobben din også 20 år etter at du har tatt utdanningen din. Det handler om å lære hele livet, om etter- og videreutdanning. Men mange har ikke anledning til å være lenge borte fra arbeidet for å få verdifullt kompetansepåfyll. Derfor må vi nok belage oss på at mer må skje ute på arbeidsplassene, sier Kristiansen.

OPTIMISTER: Eli Bryhni og Berte Sollerud Helgestad sammen med næringsjefene i Stange og Hamar, Erik Habberstad og Svein Frydenlund, tror Hamar-regionen vil vinne kampen om arbeidsplassene.

OPTIMISTER: Eli Bryhni og Berte Sollerud Helgestad sammen med næringsjefene i Stange og Hamar, Erik Habberstad og Svein Frydenlund, tror Hamar-regionen vil vinne kampen om arbeidsplassene. Foto:

– Hva blir veien videre, næringssjef Frydenlund?

– Vi har etablert noen satsinger som vi skal følge videre. Og den rollen som Hamar får i det nye Innlandet-fylket forventer vi skal gi flere ansatte i årene framover.

– Også er vi heldige med geografien. At vi ligger her vi ligger, sier Frydenlund.

– Nå rigges det for nye næringsarealer i de tre Hedmarken-kommunene langs E6 og jernbanen for å ta av presset for nord-Oslo. Bedrifter som tidligere ville ha etablert seg i Lillestrøm og Gardermoen-området vil komme hit. Budskapet vi ønsker å presentere er at vi har rom! sier forretningsutvikler Berte Sollerud Helgestad i Hamarregionen Utvikling.

– Vi satser videre på tiltrekke oss og skape morgendagens arbeidsplasser. Derfor må vi kommunisere utad at det er praktisk å være lokalisert på Hamar, sier Frydenlund.

Artikkeltags