Dette rommet skal få flere til å gå til politiet

SAMTALEROM: Anastasia Pettersen og Cathrine Wergeland Vedum i samtalerommet på nyåpnede Støttesenter for kriminalitetsutsatte i Hamar.

SAMTALEROM: Anastasia Pettersen og Cathrine Wergeland Vedum i samtalerommet på nyåpnede Støttesenter for kriminalitetsutsatte i Hamar. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Her er det nye samtalerommet vårt, sier fagleder Anastasia Pettersen og rådgiver Cathrine Wergeland Vedum inne på nyåpnede Støttesenter for kriminalitetsutsatte i Hamar.

DEL

Bak frostede glass i Parkgata 54 i Hamar har Innlandet politidistrikt laget et trivelig rom hvor ofre for integritetskrenkende kriminalitet skal kunne få hjelp og oppfølging. Målet med nyetableringen er også å få flere anmeldelser.

– Senker terskelen

– Tidligere har det vært sånn at man har anmeldt en sak, så har man gått ut av døra og så har man ikke hørt noe før lang tid etterpå. Den tiden er over, sier Vedum.

– Hvem skal bruke kontoret?

– Ofte er det snakk om ofre for voldshandlinger og seksuelle overgrep. Målet er at vi skal tilby en støtte fra anmeldelse til ferdig sak, også der det kan ende med en henleggelse eller ikke blir noen dom. Støtten som tilbys kan være en type psykososial støtte, oppfølging, informasjon og veiledning. Det viktigste er at ofrene ikke blir stående igjen alene; at det er noen som kan gi dem støtte og nødvendig informasjon. Vi kan kartlegge om ofrene har noen rundt seg og vi kan selvfølgelig lose de videre i det offentlige hjelpeapparatet dersom det skulle være behov for det. Og vi skal tilby hjelp med å få erstatning, opplyser Vedum.

Dette er et helt nytt tilbud etter at det ble sluttet at Rådgivningskontorene for kriminalitetsutsatte skal overføres til politidistriktene.

Hamar er vertskommune for Innlandet, og ordfører Einar Busterud fikk derfor æren av å klippe snoren til det nye kontoret, sammen med politimester i Innlandet politidistrikt, Johan Brekke.

– Jeg er veldig glad for dette senteret. Altfor mange saker blir ikke anmeldt fordi ofrene ikke ønsker å ta den belastningen det er å stå i en slik prosess. Et sånt tilbud vil bidra til å senke terskelen for å gå til anmeldelse. Dette blir et veldig bra tverrfaglig tilbud til de som havner i en slik situasjon, sier Busterud.

Kommer videre

Politimester Brekke valgte å kalle det «en merkedag for politiet»:

– Her vil kriminalitetsofre få rask og profesjonell oppfølging av personer som har kjennskap til saken sin. Vi håper at ved å etablere dette kontoret så bidrar vi til at flere anmelder forhold og at flere velger å stå gjennom hele prosessen fra anmeldelse til ferdig sak. Og at flere kommer seg videre i livet og at antall ofre, som faller utenfor i samfunnet, blir redusert, sier politimester Brekke.

Artikkeltags