De vil ha debatt om framtidens kristendom

STORT TEMA: Speakers Corner i Hamar tar for seg kristendommen. Her står teolog og tidligere prest Helge Hognestad sammen med Bjørn Kristen Ørbæk.

STORT TEMA: Speakers Corner i Hamar tar for seg kristendommen. Her står teolog og tidligere prest Helge Hognestad sammen med Bjørn Kristen Ørbæk. Foto:

Helge Hognestad ber kirken om å være mer åpen for nye åndelige strømninger som bryter fram. Nå vil han snakke om kristendommen i en ny tid.

DEL

Speakers Corner er en fortsettelse av Hamar Debattforum, som ble opprettet for 30 år siden. Diskusjonsforumet møtes sporadisk for å debattere et bredt spekter av temaer.

Og denne gangen er det et stort tema som står på agendaen: kristendommen.

– For mye synd

Teolog og tidligere prest Helge Hognestad skrev for fire år tilbake boka: «Ny tid, ny åndelighet». Her tar han blant annet for seg interessen for åndeligheten i en ny tid, og Hognestad mener at kirken burde følge mer med på hva som skjer:

– Vi står i en bevissthetsutvikling, som egentlig har pågått så lenge som vi aner, men nå har jeg en sterk følelse av at det skjer veldig mye nytt i forståelsen av virkeligheten, oss selv og verden. Mennesket må gjenoppdage at det er bærer av det guddommelige i seg selv, sier Hognestad.

Han sier at mennesket har tilgang til det guddommelige.

– «Guds rike er inne i dere», sa Jesus.

– Kirken har hatt en avsporing av fra det opprinnelige budskapet og et for stort søkelys på skyld, synd og soning, istedenfor det indre Gudsriket, den indre Kristus, sier Hognestad.

Han ser tegn i tiden han liker:

– Vi har vært begrenset i vår bevissthet. Vårt ego har i mange år styrt oss, som kan være rasjonelt og fint, men det er begrenset når det gjelder innsikt og dypere forståelse. Ungdommens engasjement for klimaet er et tegn på en ny orientering. En ny innsikt. Man skjønner at ting må gjøres annerledes, sier Hognestad, og legger til:

– Derfor må Kirken være der og hjelpe oss til å få bedre kontakt med den indre visdommen.

Neste 1.000 år

Bjørn Kristen Ørbæk er primus motor for Speakers Corner i Hamar:

– Jeg synes tittelen: «Kristendom i et nytt tusenårsperspektiv» er fin i denne sammenhengen, sier Ørbæk, som håper folk kommer for å høre Hognestads foredrag og delta i samtale og diskusjon i etterkant.

Arrangementet skjer i andre etasje på Hamar bibliotek torsdag 3. oktober mellom klokka 17.30 og 19.

Artikkeltags