Hun skal gi Hamar hjemmebakt flatbrød

Hamar er Norges flatbrødby nummer en, på grunn av Ideal-historien. Nå får byen sin egen flatbrødbutikk.

DEL

Sveip bildene over for å se flere motiver fra Himbåkå.

I Grønnegata, vis-à-vis Knutstad & Holen, er det i ferd med å skje noe som er helt unikt. Bak vinduer kledd i gråpapir holder Janne Ophus og Mari Løkke Gulbrandsen på med å steke flatbrød.

Flatbrødene stekes i på fem varme takker, som er i gang fra morgen til kveld.

Målet er å ha et lager klart til åpningen av utsalget «Himbåkå» 1. mars.

Flere flatbrødslag

Det er Mari som nå tar steget ut og starter opp for seg selv.

– Jeg og mannen min bodde på en gård på Løten. Der bakte vi en del flatbrød, og jeg begynte etter hvert å opparbeide meg en god etterspørsel på de hjemmebakte flatbrødene. Men så brant dessverre huset på gården ned, og da ble det slutt på bakingen, forteller Mari.

I det siste har hun tatt opp igjen bakingen, på hobbybasis, men har i det siste funnet ut at nå skal hun satse.

– Nå får vi bare «gutse på» og prøve om dette er noe man kan leve av.

– Hva slags produkter er det du skal lage?

– Flatbrød i ulike slag: Vanlig, urteflatbrød og erterflatbrød. Og stump, som man i disse traktene kaller for «tjukklefse», en matkake som både er god til frokost og til kaffen.

– Også skal vi lage noe som man i Gudbrandsdalen kaller fettbrød, som man herover kaller for rømmebrød, selv om det ikke er rømme i mine brød. Det er en kake som smaker veldig godt, sier Mari og smiler.

I sesonger skal det bakes lefser. Og det skal lages på bestilling.

– Hvorfor satser du på flatbrød?

– Fordi det er et type brød som kan brukes til alt. Til fest og til hverdagsmat. Fra suppe til tapas. Også har brødet veldig lang holdbarhet. Opptil et år.

Åpent to dager

– Oppskriftene er hemmelige, sier Mari og smiler hemmelighetsfullt.

Mannen er fra Gudbrandsdalen, og det er hans bestemor som lærte Mari å bake for seks årene.

– Hun var fra Gudbrandsdalen og oppskriftene er derfra. Så da ble det «Himbåkå» som ble navnet på bedriften.

Hjemmebakeriet skal holde åpent fredag og lørdag.

– Blir det mye folk, så utvider jeg åpningstiden, sier Mari og legger til:

– Vi åpner ikke før 1. mars, men kan ta imot bestillinger allerede nå.

Artikkeltags