Hun skal gi Hamar hjemmebakt flatbrød

Hamar er Norges flatbrødby nummer en, på grunn av Ideal-historien. Nå får byen sin egen flatbrødbutikk.

DEL

Sveip bildene over for å se flere motiver fra Himbåkå.

I Grønnegata, vis-à-vis Knutstad & Holen, er det i ferd med å skje noe som er helt unikt. Bak vinduer kledd i gråpapir holder Janne Ophus og Mari Løkke Gulbrandsen på med å steke flatbrød.

Flatbrødene stekes i på fem varme takker, som er i gang fra morgen til kveld.

Målet er å ha et lager klart til åpningen av utsalget «Himbåkå» 1. mars.

Flere flatbrødslag

Det er Mari som nå tar steget ut og starter opp for seg selv.

– Jeg og mannen min bodde på en gård på Løten. Der bakte vi en del flatbrød, og jeg begynte etter hvert å opparbeide meg en god etterspørsel på de hjemmebakte flatbrødene. Men så brant dessverre huset på gården ned, og da ble det slutt på bakingen, forteller Mari.

I det siste har hun tatt opp igjen bakingen, på hobbybasis, men har i det siste funnet ut at nå skal hun satse.

– Nå får vi bare «gutse på» og prøve om dette er noe man kan leve av.

– Hva slags produkter er det du skal lage?

– Flatbrød i ulike slag: Vanlig, urteflatbrød og erterflatbrød. Og stump, som man i disse traktene kaller for «tjukklefse», en matkake som både er god til frokost og til kaffen.

– Også skal vi lage noe som man i Gudbrandsdalen kaller fettbrød, som man herover kaller for rømmebrød, selv om det ikke er rømme i mine brød. Det er en kake som smaker veldig godt, sier Mari og smiler.

I sesonger skal det bakes lefser. Og det skal lages på bestilling.

– Hvorfor satser du på flatbrød?

– Fordi det er et type brød som kan brukes til alt. Til fest og til hverdagsmat. Fra suppe til tapas. Også har brødet veldig lang holdbarhet. Opptil et år.

Gudbrandsdalen

– Oppskriftene er hemmelige, sier Mari og smiler hemmelighetsfullt.

Mannen er fra Gudbrandsdalen, og det er hans bestemor som lærte Mari å bake for seks årene.

– Hun var fra Gudbrandsdalen og oppskriftene er derfra. Så da ble det «Himbåkå» som ble navnet på bedriften.

Hjemmebakeriet skal holde åpent mandag til lørdag.

Artikkeltags