Nazir har jobbet hver eneste dag i kiosken i ett år

FERSKVARE: Når han åpner kiosken klokka 08 om morgenen har Nazir Rostaki alltid rykende ferske bakervarer å by på.

FERSKVARE: Når han åpner kiosken klokka 08 om morgenen har Nazir Rostaki alltid rykende ferske bakervarer å by på. Foto:

Av

Jul, påske, pinse, 17.mai, søndager, alle helligdager og alle andre dager. Nazir Rostaki (36) har jobbet 365 dager det siste året for Narvesen på Torghjørnet i Hamar.

DEL

– Det er ikke helt sant, da, det mangler to dager, men 7. september har jeg jobbet her hver eneste dag i ett år, sier Nazir og smiler bredt.

Klokka er bare åtte og han har akkurat åpnet, men Nazir har vært i gang allerede siden klokka halv sju, da kommer han til Torghjørnet for å forberede dagen med støvklut og vask og bakst og alt som må gjøres før de første kundene kommer inn døra. Han vet hvem som kommer først, og det gjør han i dag også, Torvald Maartmann, han kommer på sykkel fra Hamar Vest og stikker et smilende hode inn døra. Torvald får avisen sin, de drøser litt rundt livet og dagen slik de pleier å gjøre, så ønsker han Nazir en god dag og sykler videre.

Drømmen

Hva er det som får en ung mann til å jobbe hver eneste dag i ett år? Fordi det har vært en drøm, sier Nazir, og kunne gå på jobb, forsørge seg sjøl og skaffe seg et eget sted å bo. Å kunne være til glede både for seg sjøl og andre. Utgangspunktet kunne knapt vært verre.

– Jeg er født i Afghanistan og vokste opp i et land med krig og mye vondt. Sju år gammel flyktet jeg med en onkel fra Afghanistan til Russland. Han tok meg med til en by som heter Ivanova, rundt 38 mil fra Moskva. Jeg hadde ingen papirer, ikke pass og jeg fantes egentlig ikke. Jeg kunne ikke gå på skole, men forsøkte å overleve så godt jeg kunne. Jeg husker forferdelig kalde vintre, det var 30 minusgrader og jeg kunne jobbe hele dagen for å tjene et par kroner som gateselger, forteller Nazir. Han kunne fortalt mye om livet på flukt, men vil heller fokusere på dagen og framtida.

– Jeg klarte å ta meg til Norge for snart 20 år siden, jeg kom til et asylmottak i Moelv, og da gikk jeg straks til biblioteket, sier Nazir og smiler.

TRIVELIG: Gunnar Erik Johnsen kommer innom for å møte en blid kar på jobb, og det er Nazir alltid.

TRIVELIG: Gunnar Erik Johnsen kommer innom for å møte en blid kar på jobb, og det er Nazir alltid. Foto:

Han har nå akkurat sørget for at stamkunde Gunnar Erik Johnsen har fått kaffen sin. Oscar frisør i lokalene ved siden av likeså. Han er innom Nazir hver eneste dag og setter stor pris på at han er her. Oscar fra Iran har ikke jobbet hver eneste dag det siste året, han tar seg ofte fri på søndager, men gir nå ellers begrepet «arbeidsmoral» et ansikt, han også.

Språk er frihet

Frihet, integritet, kunnskap, språk, arbeid, verdighet og tilhørighet, alt dette lå innenfor døra til biblioteket i Moelv, og den døra åpnet Nazir med en gang han kom dit som asylsøker.

– Skal du komme til Norge må du lære deg norsk. Nøkkelen til integrering er språket og respekt for den kulturen du har valgt å flytte til. Jeg gikk til biblioteket, og sugde til meg alt jeg klarte. Du må bli kjent med folk der du bor og du må prøve å snakke norsk, over alt og i alle sammenhenger. Det nytter ikke å gå på norskkurs om dagen, og så går du hjem og snakker bare språket i det landet du kommer fra. Jeg kjenner folk som har bodd i Norge i 20 år, de snakker fremdeles ikke norsk, og da blir det dårlig med integrering.

VIKTIG: Nils Ringnes og kona Ellen har vært viktige støttespillere for Nazir etter at han kom til Norge.

VIKTIG: Nils Ringnes og kona Ellen har vært viktige støttespillere for Nazir etter at han kom til Norge. Foto:

Etter 17 måneder ved asylmottaket i Moelv ble Nazir innvilget asyl og bosatt i Stange. Gjennom flyktningguide-programmet til Stange Røde Kors møtte han Nils Ringnes. Snart 20 år senere er Nils og kona Ellen blitt familien til Nazir.

– Jeg fikk så mye hjelp av Nils. Skal du integreres og lykkes i et annet land, da må du også ta imot hjelp, sier Nazir.

Så går det noen minutter, og så står gammellensmann i Stange i døra og skal ha en kopp kaffe, han òg.

– Nazir har vært på jobb hele det siste året, så skal vi treffes, da må jeg ta meg en tur hit, sier Ringnes og smiler.

Står på

Med norsk pass i lomma satset Nazir på å ta igjen forsømt utdannelse, og han jobbet og jobbet og jobbet, døgnet rundt. Han fikk seg vaskejobb i ISS, han vasket tribuner og lokaler for Storhamar og han fikk seg jobb ved Narvesen på Hamar Jernbanestasjon hvor han var et kjent og blidt ansikt i mange år. Så ble lederjobben ved Narvesen på Torghjørnet ledig.

– Jeg bestemte meg for, at hvis jeg fikk den jobben, da skulle jeg jobbe hver dag i ett år. Det har jeg gjort. Jeg har også fått meg en egen leilighet på Børstad her i Hamar.

– Du savner ikke en å dele livet med?

– Jeg er samboer med Narvesen, det holder lenge for meg akkurat nå, sier Nazir, og smiler bredt. Nettopp ankommet Analiza Nilsen fra Thailand, gift med en hamarsing og innlending nå på femte året, ber om kaffe og noe å biteti.

– Nazir har humor, det setter jeg pris på. Det er trivelig å komme inn her og møte en blid kar, sier Analiza.

HUMOR: Analiza Nilsen setter pris på en blid kar med humor hos Narvesen på Torghjørnet.

HUMOR: Analiza Nilsen setter pris på en blid kar med humor hos Narvesen på Torghjørnet. Foto:

Artikkeltags