Slik vil de unge forandre Hamar

VINNERE: Marie-Chantel Øivindsdotter Luka, Tuva Johansen og Hermine Solberg-Hansen holdt den beste presentasjonen av hvordan de vil forandre sentrum.

VINNERE: Marie-Chantel Øivindsdotter Luka, Tuva Johansen og Hermine Solberg-Hansen holdt den beste presentasjonen av hvordan de vil forandre sentrum. Foto:

En opprustet gågate, noen malingsstrøk, nye butikker og flere arrangementer. Det er ungdommens resept for å få til et mer levende Hamar sentrum.

DEL

– Hamar er en flott by, men med noen grep så kan den bli mer levende, sier Marie-Chantel Øivindsdotter Luka, Tuva Johansen og Hermine Solberg-Hansen.

Deres ideer til en mer levende by ble hyllet under en seanse på Bylab fredag.

Friske farger

43 elever ved service og samferdsel ved Hamar katedralskole har jobbet med temaet netthandel og nye handle- og medievaner.

– Elevene har sett at det er mange tomme lokaler i Hamar sentrum. Derfor bestemte vi oss for å lage et prosjekt av Hamar sentrum, forteller faglærer Oddvar Hemsøe.

Skolen inngikk dermed et samarbeid med Bylab og Hamar Sentrum.

Sentrumsleder Anne Dobloug hadde i forkant av arbeidet et foredrag på skolen rundt problematikken med sentrumshandelen.

– I etterkant har elevene vært mye ute i byen og snakket med folk. Handlende, betjening og gårdeiere. Noen har sågar laget sine egne markedsundersøkelser, med over 100 intevjuer, forteller Hemsøe.

Det endte opp presentasjoner, hvorav tre gikk til en finale.

De fikk presentere sine forslag på Bylab fredag, og der man kåret en vinner.

GLEDE: Hermine Solberg-Hansen, Marie-Chantel Øivindsdotter Luka og Tuva Johansen får nyheten om at de har vunnet.

GLEDE: Hermine Solberg-Hansen, Marie-Chantel Øivindsdotter Luka og Tuva Johansen får nyheten om at de har vunnet. Foto:

Vinnertrioen ble Marie-Chantel Øivindsdotter Luka, Tuva Johansen og Hermine Solberg-Hansen, som fikk en tur på pizzarestaurant for sine ideer.

– Sentrum må være for folk i alle aldere. Vi ønsker å skape liv med mer utsmykning, og ved at man pusser opp bygg i gågata og spanderer på ny maling i friske farger, sier Marie-Chantel, og fortsetter:

– Og vi må få på plass store kjeder som man ikke har på kjøpesentrene, som Zara og Footlooker. Hadde man klart å få inn en kjede som Primark først i Norge, så hadde man virkelig hatt en trekker.

– Dessuten må man legge flere arrangementer i sentrum, slik at folk trekkes inn i byen, skyter Hermine inn.

Bowlingflytting

Andre forslag fra Katta-ungdommene som ble hyllet var å etablere en slakter i sentrum, et forslag som har gått igjen i mange år.

Man ønsket også mer uteservering, flere nisje- og bruktbutikker samt å flytte bowlingen til Torghjørnet.

Og noen foreslo å gi hylleplass i sentrumsbutikkene til nettkjempen Zalando, som stjeler mange unge kunder fra butikkhandelen.

Artikkeltags