Trond gikk ut på Facebook og søkte etter venner

Artikkelen er over 1 år gammel

Hva gjør du når du sitter i en bolig på et nytt sted uten noe nettverk? Trond Aasmundsen gikk ut på Facebook og søkte etter noen å omgås.

DEL

«Hei! Mulig denne «annonsen» er litt malplassert, men jeg prøver likevel. Jeg er nyinnflyttet til området og kjenner ingen her. Ønsker å bli kjent med folk. Blir gjerne med på en gåtur eller lignende», skrev Trond Aasmundsen på Hamar-gruppa på Facebook.

– For en tulling

– Da jeg klikket på «send»-knappen tenkte jeg at noen sikkert kom til å tenke: «Herregud, for en tulling». En blottlegger seg og gjør seg litt sårbar med et slikt innlegg. Og jeg ante ikke hva slags respons jeg ville få, sier 42-åringen.

I mars flyttet han alene inn i en tomannsbolig i Ilseng.

– Jeg bodde i Lillestrøm med samboer, men da vi gikk hver for oss så valgte jeg å flytte etter til Hedmarken for å være nær datteren min.

Trond jobber fortsatt i Lillestrøm, som kjøreleder for logistikkfirmaet Collicare. Hver dag kjører han ut på E6en for å pendle til jobben:

– Jeg valgte å beholde jobben, fordi den er interessant. Men med det valget så satt jeg på Ilseng uten nettverk, for kollegene holder til i Lillestrøm og omegn. Og jeg er ikke medlem av organisasjon eller har driver med noen fritidsaktiviteter på mitt nye hjemsted.

– Jeg fant ganske raskt ut at jeg måtte skape meg mitt eget nettverk, utenom ekssamboer og hennes familie.

– Men, det er ingen som vet at jeg bor her på Ilseng. Det er ingen som kommer og knakker på døra mi.

Nettverk og klikker

Podkasten til Einar Tørnquist og Jan Thomas har blitt en lyttersuksess. Den handler blant annet om hvordan man skaffer seg nye venner midt i livet. Selv om de er forskjellige så har de blitt gode venner gjennom eksperimentet.

Trond kjenner seg igjen i problematikken som tas opp i podkasten:

– Som 42-åring har man kommet opp i en alder der de fleste har skapt seg sine nettverk, sine egne klikker som kan være vanskelig å få innpass i, sier Trond.

– Med Facebook-posten ville jeg vel bare si: «Hei, jeg er her».

UTEN VENNER: Trond flyttet til Ilseng og sto uten nettverk. Venner og kolleger er igjen i Lillestrøm.

UTEN VENNER: Trond flyttet til Ilseng og sto uten nettverk. Venner og kolleger er igjen i Lillestrøm. Foto:

Direktør Eli Bryhni i Hamarregionen Utvikling roser Trond for at han tok initiativ. De forsøker å lokke folk og bedrifter til Hamar-regionen.

– Det er for mange som ikke våger å ta det steget som Trond har tatt. Han har i alle fall valgt å gjøre noe med situasjonen.

– Hva bør han gjøre?

– Vi slår jo selvsagt et slag for innflyttertreffene våre på Gregers (red.anm. neste treff er 1. oktober). Her får de viktig informasjon fra kommunene, og oversikten over tilbud fra lag og foreninger. Vår erfaring er at mange av dem som har deltatt på disse treffene har blitt kjent med hverandre. De har fått noen å gå tur med, eller noen å ta gå sammen med på puben, sier Bryhni.

– Et annet tips er å delta i frivilligheten. Frivilligheten i vårt område er enorm, og det er bare å søke informasjon på kommunenes nettider. Man finner garantert noe som man vil interessere seg for.

– Ellers er det å gjøre som Trond: Vær aktiv og oppsøkende, tør å foreslå å møtes.

Like dager

Hjemme hos Trond blir dagene uten besøk av datteren blir like.

– Jeg tenker på dem som blir sittende alene over lengre tid. Nettverk er viktig for ens egen trivsel og helse.

– Og plutselig er man i en situasjon der man skal sette opp et skap fra IKEA hvor det kanskje hadde vært greit å være to.

ANNONSEN: Her er annonsen som Trond satte inn på Hamar-siden på Facebook.

ANNONSEN: Her er annonsen som Trond satte inn på Hamar-siden på Facebook. Foto:

– Hva ble responsen på Facebook-forespørselen?

– Jeg synes den har vært bra. Jeg fikk en del kommentarer og heiarop på innlegget, og det dukket opp noen Facebook-venneforespørsler. Noen turgrupper ville ta meg med ut og jeg har fått tips om å være med å spille biljard og dart.

Han skal slå til på noen av tilbudene:

– Det er noen hockeygutter som møtes på idrettsplassen som sa jeg at kunne komme når de starter opp igjen. Også var det et tilbud fra en i curlingklubben i Stange som var veldig interessant.

– Nå er det vel opp til meg å ta det neste steget.

FIKK TILBUD: Trond fikk mange tips gjennom Facebook-forespørselen. Blant annet tilbud om å være med i curlingklubben.

FIKK TILBUD: Trond fikk mange tips gjennom Facebook-forespørselen. Blant annet tilbud om å være med i curlingklubben. Foto:

Artikkeltags