47-åringen Kim fra Hamar er tilbake i stupetoppen

Kim Toril Refshauge Nørup fra Hamar var en habil stuper på starten av 90-tallet. I en alder av 47 tar hun VM-medaljer.

DEL

Sveip bildegalleriet over for å se flere motiver fra Sør-Korea-turen.

– Da sønnen min Ib (9) begynte å stupe igjen så tok jeg opp igjen stupingen. Jeg skulle likevel til svømmehallen, og vi hadde muligheten til å gjøre noe sammen, forteller Kim Toril Refshauge Nørup.

Familien samlet

Kim var en aktiv utøver i stupmiljøet i Hamar på starten av 90-tallet, omkranset av store navn som Kamilla Gamme og Jon Grunde Vegar. Stupelaget var veldig aktive og hadde mange medlemmer, og resten av stup-Norge så opp til Hamar.

I 1994 ga hun seg som stuper og tok en lang pause fra idretten.

I mellomtiden giftet hun seg med en danske og fikk to barn.

Kim tok etter hvert opp igjen stupingen, og trente fram mot master-EM i London i 2016.

Her klarte hun en fjerde-, femte- og sjetteplass i tårn, tremeter og enmeter.

En ny glød for gamleidretten var tent.

For to år siden ble hun med på VM for masters i Budapest. Der ble det bronsemedalje på tårn. En personlig triumf.

– Det var kjempegøy og jeg fikk lyst til å satse mot VM i Sør-Korea. Ambisjonen var å gjøre det like bra som i Budapest, om enn ikke bedre.

I slutten av august stilte hun opp i masters-VM i Gwangju. Der ble det tre sølvmedaljer til hamarsingen!

– Jeg var veldig nære på å bli verdensmester, men det var helt greit. For det var på enmeter, som jeg ikke er noen stor fan av. Jeg manglet 3,7 poeng, som er veldig lite. Hadde en dommer gitt meg en halv karakter bedre, så hadde jeg vunnet, sier Kim.

– Jeg trives best med tårn. Og egentlig skulle jeg bare stupe femmeter. Min svenske trener sa på spøk at jeg skulle flytte stupene opp på syv meter slik at jeg kunne nyte nedfarten mot nedslaget

Kim valgte å prøve stupe fra sjumeteren:

– Jeg har ikke stupt sjumeter på 20 år, men det viste seg å være en taktisk bra ting. Jeg fikk bedre karakterer, sier Kim.

Kim er adoptert fra Sør-Korea. Foruten de store sportslige opplevelsene ble turen en mulighet til å vise resten av familien hennes opprinnelsesland.

– Vi reiste som en familie og var der en hel måned. Det ble en veldig fin opplevelse. Jeg har vært der et par turer tidligere, men aldri med hele familien.

– Oppsøkt røttene?

– Jeg har tatt en DNA-test en gang, og denne gangen skulle jeg virkelig gjøre et forsøk. Jeg hadde tenkt å finne det stedet jeg ble funnet for 47 år siden , men da dette ville ta mye tid og et helt annet fokus ble det foreløpig lagt på is. Så det får bli en annen gang. Kanskje. Det tar mye tid å oppsøke offentlige kontorer og søke rundt i det som er skrevet ned.

Satser videre

Hjemme igjen i Norge er Kim nå inne i et heltidsstudium på Høgskolen i Innlandet i Hamar. Her tar hun en master i tilpasset opplæring.

Hun er blitt 47, men satser videre på stupingen.

Nå sikter hun mot neste års masters-EM i Budapest. Og mot World Masters Championship i Fukuoka i Japan 2021 , World Masters Game (OL for masters) i Kansaui, Japan i 2021 og VM masters i Doha, Qatar i 2023.

– I VM i Sør-Korea var det med en stuper på over 90 år blant de 190 deltakerne.

– Også har jeg veldig lyst på å oppleve å få den gullmedaljen.

Artikkeltags