Slik skal Hamars maratonløp løftes til nye høyder

IDYLL: H3 Hamar Hoka Maraton ble en suksess i fjor, og løperne fikk oppleve idyllen langs Mjøsa under løpeturen.

IDYLL: H3 Hamar Hoka Maraton ble en suksess i fjor, og løperne fikk oppleve idyllen langs Mjøsa under løpeturen. Foto:

Arrangøren opphever maksgrensen på 200. Dermed kan alle løpe maraton i Hamar søndag.

DEL

Strålende vær og fullbooket i 2018. Forsøket med første maraton i Hamar siden 80-tallet ble en ubetinget suksess for arrangør Hamar Idrettslag.

I den andre utgave av H3 Hamar Hoka Maraton har man skrotet deltakertaket på 200. Nå er ambisjonen om å gjøre løpene om til en skikkelig løpsfest.

Ni nasjoner

– Vi har allerede 220 påmeldte, og etter hvert som folk får sett an været og man blir kvitt litt vondter i kroppen etter Birkebeinerløpet og andre løp, så blir vi nok enda flere på startstreken søndag, spår løpsleder Geir Vestby.

En ny trasé, mer tilpasset flere løpere, er blitt godkjent.

Og i år blir det lov å løpe inn i sentrum, samtidig som man legger start og mål på Stortorget.

Nå skal Hamar bli maratonbyen i Innlandet.

– Vi fikk utrolig gode tilbakemeldinger på fjorårets arrangement. Mange av deltakerne ville komme tilbake. Og vi har i år deltakere fra hele landet. Blant annet stiller Team Ingrid Kristiansen og Hoka Team med løpere i Hamar.

– Og: Hele ni nasjoner er representert på startlista, sier Vestby stolt, og ramser opp nasjoner som Sverige, Danmark, Tyskland, England, Thailand, Columbia og Peru.

Ambisjonene er at H3 Hamar Hoka Maraton, sakte, men sikkert, skal vokse til å bli et av de større løpene i Norge.

– Både Hamar kommune og fylkeskommunen ønsker en satsing på arrangementet for å trekke flere folk til Hamar. Og vi i HIL er opptatt av å vise fram den flotte byen vår, sier Vestby.

– Vi har stor bredde i deltakerne på løpet. Her er alt fra eliteløpere til folk som nylig har funnet gleden av å ha et par joggesko på beina. Om man bruker to eller ti minutter på kilometeren skal ikke spille noen rolle hos oss. Det er gleden av å løpe som er viktig, sier Vestby, og fortsetter:

Han drømmer om ytterligere to traseer neste år: en kortere distanse enn 10 kilometersløpet og en løpsdistanse for barn. Da blir det et mer komplett arrangement

Snart 200 maraton

En av søndagens deltakere er Helge Fuglseth. 69-åringen løper sitt 198. maraton:

– Jeg har aldri sprunget i Hamar før, men det virker å være et spennende maratonløp. Nokså flatt. Også liker jeg at det er innom sentrum og at man får løpe langs Mjøsa. Fristende. Det skal bli spennende å oppleve byen med joggesko på beina, sier Ålesund-løperen, som løper i 70-årsklassen.

– Jeg meldte meg på fordi jeg har som ambisjon å løpe mitt 200. maratonløp i slutten av juli, Hornindalsvatnet Maraton. I mellomtiden må jeg innom maratonene i Hamar og Jølster.

Og slik blir traseene:

10 kilometer: Stortorget, Domkirkeodden (man løpet ikke inne på museumsområdet), Jernbanemuseet og gamle Torp Legesenter.

21 kilometer (halvmaraton): Samme som 10-kilometersløpet, men to runder.

42 kilometer (maraton): Tre ganger 10-kilometerstraséen, med ekstrasløyfe ut til Espern på alle rundene.

Artikkeltags