– Jeg er stolt over hva vi i åtte år har kunnet tilby denne landsdelen, sa Janne Langaas, før hun gikk igjennom hva teaterpublikummet kan vente seg i høst, vinter og vår.

Jungelboken ut på rundreise

Store forventninger knytter seg til satsingen «Bør Børson jr.», som har premiere i Hamar kulturhus 18. oktober. Under presseseansen fikk de oppmøte se smakebiter fra forestillingen. Og det er allerede nå tydelig at regissør Lars Erik Holter har laget en storslått Bør Børson med lokal tolkning, formidlet gjennom hovedrolleinnehaver Tom Styve.

– Det blir utsolgt overalt, spår Langaas i forkant av turneen i oktober, november og desember.

Forestillingen «Testosteron» fortsetter ut september. Her tolker Frank Havrøy mannsrollen gjennom en mann med kulemage, fallende testosteron og selvrespekt på pause, som finner sin indre Morgan Kane.

En annen publikumstrekker blir den store familieforestillingen «Jungelboken», hvor Riksteateret og Teater Innlandet går sammen om lage forestillingen.

Lokale Anette Bolette Stang Eng er med i forestillingen rundt Rudyard Kiplings klassiker, om gutten som vokser opp blant ulver.

– Jeg har slangefobi, men fikk drømmerollen som slangen Kaa, sier en glad Eng.

«Jungelboken» har premiere torsdag 21. februar, og det blir turné i Innlandet februar og mars. Og stykket legger ut på turné med Riksteatret i resten av landet høsten 2019.

I «Kim F» skal Teater Innlandet, i co-produksjon med Den Nationale Scene, se på homokampen.

– Dette er vår hyllest til Kim Friele, sier Langaas stolt.

Det var scenograf Kristin Bengtsson som fikk ideen da hun i bilen hørte et portrettintervju på radioen.

– Jeg ble sittende og lytte intenst til intervjuet, der hun fortalte om hennes kamp, og den store kjærligheten. Det var utrolig sterkt og traff meg rett i hjertet. Og hun har lyktes i sin kamp ved hjelp av sin fandenivoldske humor, sier Bengtsson.

Også teatersjef Langaas likte ideen, og nå har Audny Chris Holsen og Marius Leknes Snekkevåg fått i oppdrag å lage et stykke som skal gi et tilbakeblikk på Kim Frieles lange liv, og viktige vendepunkt på personlige og politiske plan.

– Hun sier at hun gleder seg til å se seg selv formidlet i teateret, sier Bengtsson og smiler.

Hamar-biskop Solveig Fiske gleder seg til å se sluttresultatet:

– Jeg har aldri møtt Friele. Men med alvor, humor og tydelighet har hun snakket om kjærlighetens pris på en måte som gjør at jeg likevel føler at jeg kjenner henne. Friele har vært en stayer i å formidle budskapet om at homofile og lesbiske er alminnelige mennesker, med alminnelige kjærlighetsliv som har behov for alminnelige rammer rundt sine liv, sier Fiske.

Stykket har premiere ved Den Nationale Scene 15. desember, og legger ut på turné i Innlandet mellom 24. januar og 21. februar 2019.

Gjestfrihet blir dans

Teater Innlandet og Frikar går sammen om lage danseforestillingen «Gestr».

– Vi har sett på gjestfrihet. Hva vil det si å være gjest, og hvordan har den norske gjestfriheten utviklet seg, sier Hallgrim Hansegård i Frikar.

Han har med seg den indiske danseren Sudesh Adhana, bosatt på Eina, på scenen.

Det blir samtidsdans kombinert med tradisjonell indisk dans.

Adhana vil sette norsk gjestfrihet opp mot den indiske gjennom dansen som formidles.

På turné i Innlandet mellom 27. april og 12. mai.

I «Nye spor etter Børli» skal 400 niendeklassinger finne sitt poetiske blikk gjennom Hans Børli. Det skjer i anledning 100 års jubileet for forfatteren. Teater Innlandet, Turnéorganisasjonen, Ringsaker Bibliotek og Hovedkomiteen for Børli er sammen om prosjektet, der niendeklassingene i Ringsaker skriver dikt og jobber sammen med forfatter Ted Grandlund.

Det avsluttes med en forestilling i Ringsaker bibliotek i Brumunddal 30. oktober, av og med niendeklassingene.

Ellers er det lagt opp til faglig dialog og workshop med regionen scenekunstnere mellom 5. og 6. januar.

Og det blir teaterfestival for og med ungdom, kalt «DUS – den unge scenen», mellom 22. og 24. mars. Det er et prosjekt som har til hensikt å heve nivået på ungdomsteater.