Gå til sidens hovedinnhold

Samlet 300 fra ti nasjonaliteter

Artikkelen er over 3 år gammel

Nordic VR-forum gir et innblikk i framtiden og mulighetene innen VR og AR.

Fullsatt Kirsten Flagstad-sal under Nordic VR-forum forrige fredag. Hit kom over 300 deltakere fra ti land for å høre et solid knippe foredragsholdere.

– En stor bredde. Og det er artig at vi klarer å dele på tvers. Helse, utdanning, oljeindustri ... Målet med konferansen er å folkeliggjøre og bringe VR og AR ut til folket, for konferanser har en tendens til å gjøre dette litt nerdete og teknisk, sier Håvard Røste fra Hamarregionen Utvikling.

De står som arrangører av Nordic VR-forum sammen med VR-klyngen VRINN, Sykehuset Innlandet og Høgskolen i Innlandet.

Jesper Foss fra Sparebank 1 Østlandet reiser rundt og underviser norsk skoleungdom i økonomi i programmet «Jesper på hjul». Han var en av mange foredragsholdere og hadde samtidig stand inne i kulturhuset.

En ny rundreise til skolene er på gang, og da tar Foss med seg tablets på besøksrunden.

– Hver elev får utdelt sin jobb og lønn, og så skal de på en tablet sette opp sitt eget budsjett. De går rundt og skanner plakater, og velger seg hus, bil, fritidsaktiviteter og mye annet. På sin egen personlige øy, som dukker opp på pulten foran seg, så ser de hva de har kjøpt. Og de kan se hva de andre elevene har valgt å prioritere å bruke pengene sine på, sier Foss.

Christian Fjestad, leder for innovasjon i Sparebank 1 Østlandet, sier banken bruker det lokale AR- og VR-miljøet:

– Vi undersøker mye teknologi og er opptatt av at må være et kunde- eller samfunnsbehov i bunn. Her kan vi jobbe opp mot det miljøet som bygger seg opp i Hamar og dra lasset sammen i forhold til opplæring rundt økonomi.

Foredragsholder og teknologirådgiver Silvija Seres har blitt et profilert ansikt innen teknologi. Hun tok for seg det store bildet, om hvor VR og AR går i framtiden.

– VR/AR kommer til å endre måten vi kommuniserer på og lærer på, slår Seres fast.

– Hamar har ikke bare en av de beste miljøene jeg har sett nasjonalt, men også internasjonalt. Mulighetene framover er mange. Man har fått en kritisk masse som bruker VR og AR på forskjellige måter, og da vil det dukke opp spennende forskning og spennende produkter.

– Kan vi i Hamar ta en lederposisjon?

– Hvis man vil. Jeg tror at man må fokusere på to-tre ting som man blir virkelig god på. Jeg liker at man her i Hamar har koblet seg mot høyskolemiljøet, hvor man skjønner verdien av god grafikk og at det estetiske har en veldig stor verdi. Ingeniørmiljøene kobles altfor sjelden opp mot gode mediemiljøer.