Aksjebrevet i Oplandske Dampskibsselskap gir en følelse av et dokument fra 1800-tallet. På tykt papir står det at eierne har investert i Skibladner og Færdesmanden.

I det 160 år gamle selskapet har man i dag 10.600 aksjer fordelt på 6.500 aksjonærer, hvor de største aksjonærene er kommuner, fylkeskommuner og banker. Men over 800 enkeltpersoner som innehar en eller flere aksjer som de støtter båten med.

Nå er 140 nye aksjebrev frigitt for salg, til tusen kroner stykket:

– Vi håper og tror at de dekorative aksjebrevene, som er trykket på flott papir, vil bli populære, sier Hamar-styremedlemmene i Oplandske Dampskibsselskap, Christel Meyer og Tor Rullestad.

Glem utbytte og avkastning. Å kjøpe aksjebrev er synonymt med å støtte Skibladner og sørge for en bedre økonomi for båten.

– Men mange sier at dette er en flott gave, både å motta og gi bort. Et personlig og synlig bevis på at man er med på å holde verdens eldste hjuldamper i drift, sier Meyer.

Selger Oplandske Dampskibsselskap alle aksjebrevene, har de fått inn 160.000 kroner.

Noen vil hevde at Skibladner kanskje klarer seg godt uten støtte fra lokalbefolkningen, for i fjor gikk Oplandske Dampskibsselskap med et overskudd på 700.000 kroner.

– Det var et veldig godt år, hvor vi for alvor fikk merke «Sommeråpent»-effekten. Men en båt som Skibladner trenger vedlikehold og vi trenger å ha en økonomisk buffer for dårligere tider, sier Rullestad.

For plutselig er værforholdene ikke på Skibladners side, og det kan jo alltids dukke opp en flom ...

- Skibladner har bundet Innlandet sammen siden 1856, og folk er stolte av båten som er regionens fyrtårn, sier Rullestad.

Og Skibladner-kalenderen er full av hyggelige kulturelle opplevelser. Blant annet spiller Sondre Lerche en eksklusiv intimkonsert på båten 10. juni, Aldershjemmet 16. juni og det blir det historisk reise med guidet omvisning, musikk og servering under Mjøsas Ark 24. juni.

Og 26. juni er rutesesongen i gang.

– Til slutt må vi oppfordre lokalbefolkningen om at de tar en tur med båten. En fantastisk reise hvor man sitter på dekk og har det hyggelig. Tiden står stille på Skibladner, sier Christel Meyer.