Jo E. Brenden

Lykken er en kajakk

Øivind Krogrud har så langt i år padlet over 300 kilometer på Mjøsa. Og i kjelleren på Ridabu bygger 68-åringen sin neste kajakk.
Publisert

«Never underestimate an old man with a kayak», står det på t-skjorta til Øivind Krogrud.

– Hva kajakken har gitt meg? En god rygg og mange flotte opplevelser på vannet.

Treningen er ikke så viktig. Når en er 68 år gammel så er en ikke interessert i å bli noen maratonløper

Øyvind Krogrud

Elendig rygg
BUDSKAP: T-skjorta til Øivind ber folk om ikke å undervurdere gamle menn i kajakker.

BUDSKAP: T-skjorta til Øivind ber folk om ikke å undervurdere gamle menn i kajakker. Foto:

INDRE RO: Når Øivind er ute på Mjøsa føler han en indre ro.

INDRE RO: Når Øivind er ute på Mjøsa føler han en indre ro. Foto:

FERDIG SNART? I løpet av sommeren håper Øivind at kajakken i kjelleren blir ferdig.

FERDIG SNART? I løpet av sommeren håper Øivind at kajakken i kjelleren blir ferdig. Foto:

Inne på Hamar Roklub 1881 står seniormedlemmet loggført med 315 kilometer på vannet etter fire måneder av 2016. Selv på iskalde vinterdager har han sittet der ute, mutters alene, midt på Mjøsa.

– Det er da det er som best. Kanskje er det bare et par grader i vannet, men en møter ikke andre båter som skaper støy og bølger i vannet. Å sitte i en kajakk er kort og godt veldig avstressende. Det gir meg en enorm indre ro, sier Øivind.

Minnene om de første roturene med faren på Mjøsa sitter i minnet:

– Jeg husker at jeg syntes at det var veldig all right å være ute på vannet. Det ble etter hvert til at jeg tok et år på sjøen da jeg var 19 år, og det valget gjorde meg ikke mindre interessert av vann og båtliv.

For Øivind dreide det seg i voksenlivet mest om kano. Han bygget tre kanoer og reiste rundt for å padle.

For seks år siden, før pensjonstiden og da han var ansatt som vedlikeholder i Ringsaker kommune, kom en kollega på jobben med kajakkstativ på bilen. Dermed ble det prat om kajakk og en utfordring fra kollegaen om at Øivind skulle prøve hans fritidsaktivitet.

– Jeg hadde en elendig rygg som følge av noen prolapser og feilbelastninger. Men etter hvert oppdaget jeg at timene i kajakken førte til at ryggen ble bedre. Mye bedre. Nå har jeg en rygg som en 18-åring igjen, sier Øivind og smiler.

Bygger båt

– Bli med ned i kjelleren, så skal du få se verkstedet mitt.

Inne på et rom står en halvferdig havkajakk som Øivind startet på for et år siden. Drømmen er å få det tidkrevende prosjektet ferdig i løpet av denne sommeren. Da vil han vekke oppsikt ute på Mjøsa, med sin hjemmebygde kajakk i gran, eik og selje.

I VERKSTEDET: – Jeg har ikke tall på hvor mange timer jeg har stått her i kjelleren.

I VERKSTEDET: – Jeg har ikke tall på hvor mange timer jeg har stått her i kjelleren. Foto:

– Jeg tør ikke å regne på hvor mange timer jeg har brukt på båten. Jeg saumfarte nettet for å finne en båt jeg trodde ville passe meg. Han som har tegnet den heter Vaclav Stejskal driver firmaet One Ocean Kayak i Stoneham i Massachusetts. Denne båten heter «Expedition Sport», sier 68-åringen og stryker over det gamle kompassymbolet, ei vindrose i rød seder og selje.

– Jeg håper at den vil passe meg, men har ingen garantier. Det har blitt noen mailer fram og tilbake til USA i forbindelse med tilpasninger.

Han lager også egne årer med unik utforming.

– Jeg har en skulder som det er noen forkalkninger i, og da er det greit å lage ei åre som er myk og som gir litt svikt. Da sparer en skulderen lite grann. Man får en helt annen overføring, som det heter.

Liker skvulp

Øivind har en svigersønn. Også han har blitt bitt av kajakkbasillen og bygger en svensktegnet båt. De to legger ut på lange turer på Mjøsa sammen.

– Den siste turen var fra Hamar til Nes, rundt øya og tilbake. 36 kilometer. Ellers er jeg ikke så opptatt av avstander. Noen ganger blir turene lange, andre ganger blir de bare på noen hundre meter. Det viktigste er å komme seg på vannet og av og til ta seg i land for å tilberede litt mat eller koke litt kaffe.

– Treningen er ikke så viktig. Når en er 68 år gammel så er en ikke interessert i å bli noen maratonløper. Det handler mer om å skape trivsel for seg selv og kose seg med lyden av vannskvulp. Komme seg vekk fra trafikklyder og annet støy og hverdagsdress.

300 KILOMETER: Bare på årets første fire måneder padlet Øivind over 300 kilometer.

300 KILOMETER: Bare på årets første fire måneder padlet Øivind over 300 kilometer. Foto:

– Jeg takler høye bølger godt. En gang kantret jeg midtfjords, men vi har gått igjennom sikkerhetstrening og vet hvordan mans skal håndtere slike situasjoner. Etter litt plunder så kom jeg meg omsider opp i kajakken i igjen, selv om det var bølger rundt meg på en meter og temmelig frisk bris. Jeg har aldri badet så langt ute i Mjøsa før, sier Øivind og ler.

– Hvor lenge ser du for deg at du vil ha interesse av kajakk?

– Det eldste medlemmet i roklubben i Hamar er 83 år. Det er jo en respektabel alder...

Artikkeltags