Hamars store byggmesters «eventyrslott» skal selges

– På folkemunne blir det kalt «Eventyrslottet», sier Hanne Mette Walhovd Paulsen. Nå er Herman Frangs villa lagt ut for salg.

DEL

Bla i motivene over, og se bildegalleri fra hvordan boligen ser ut i dag under.

Snart kan du sikre deg den særpregede boligen i Høyensalgata 34 som ble oppført av den kjente Hamar-byggmesteren Herman Frang i 1878. Prislapp: 13,5 millioner kroner.

– Folk stopper opp

– Et helt fantastisk hus, bygget av en meget respektert byggherre – og ganske så unikt også i nasjonal sammenheng. «Eventyrslottet», eller Villa Frydenlund, som stedet kalles, er et særegent hus man trives i, og blir fort glad i, sier selger Hanne Mette Walhovd Paulsen.

Hanne Mette tar med avisen på en omvisning i huset:

– Herman Frang er den kjente byggmesteren og murmesteren som står bak oppføringen av flere betydelige bygg i Hamar, som Hamar domkirke, Hamar fengsel og gamle Hamar katedralskole.

– Han skulle bygge seg en veldig staselig villa på Hamar, og hadde vært i Oslo og blitt lært opp av de fremste arkitektene.

– Man blir litt stolt av å bo i dette huset, fordi det har den historien det har. Og folk stopper ofte opp på gata for å se på og studere huset vårt.

Hanne Mette og hennes familie tok over huset for snart sju år siden, fra Hannes Mettes foreldre. I andre og tredje etasje på bygget har familien på fire bodd sammen med to leieboere i underetasjen.

– Det er jo litt vemodig at det selges. Vi har lagt ned vanvittig mange arbeidstimer der.

Det er Hanne Mettes far, Halfdan Walhovd, som opprinnelig kjøpte huset i 1991:

– Jeg husker det godt. Jeg bød 650.000 kroner for huset, og det var ingen andre budgivere. Men huset var så ødelagt, med knuste vinduer og toaletter og utslitt fasade, at jeg fikk det ikke før jeg gikk ned til 500.000, sier Halfdan og humrer.

Huset ble hans store prosjekt:

– Jeg var kokk på lærerskolen i 30 år, men synes det er moro å drive med oppussing, kanskje til familiens store fortvilelse. For jeg kom hjem etter 10 timer på jobb, dro med meg verktøykassa og tok fatt på huset.

– Store muligheter

Eie i Hamar har fått i oppdrag å selge huset.

Partner og eiendomsmegler, Inger Helene Simensen, tror det blir lettsolgt, selv om taksten er høy etter Halfdans 20 år med oppussing og familien Walhovd Paulsens innsats i ettertid:

– En veldig spennende eiendom og bolig. Denne vil appellere til mange: Barnefamilier, innflyttere, tilbakeflyttere, investorer eller andre som ser det enorme potensialet i det store huset og den store tomten.

Boligen er på 301 kvadratmeter i bruttoareal, med en 2,2 mål stor tomt – midt på Sagatun:

– Den er registrert med fire boenheter, selv om den i dag består av tre.

– Også er det jo en veldig stor tomt, som byr på mange muligheter. Kommunen har stilt seg mer positiv til fortetting, til tross for vernebestemmelsene på Sagatun.

Artikkeltags