Hamid Alhamid kom til Norge som syrisk flyktning i 2015 og ikke lenge etter kom Mazhar Alibrahim fra samme land.

Begge bosatte seg i Ringsaker der de etter hvert begynte på et arbeidsrettet introduksjonsprogram innen salg og service. Dette er et kvalifiserings- og integreringsprogram for voksne, nyankomne flyktninger hvor målet er at de skal lære seg norsk og komme raskt ut i arbeid eller utdanning.

På dette kurset traff de Hassan Ali, også han fra Syria, og denne trioen fant fort tonen da de skjønte at de hadde bakgrunn fra samme bransje. De fant fort ut at det å åpne spisested i Norge krever langt mer enn hva de var vant til fra hjemlandet og fant stor nytte i kurset på voksenpedagogisk senter i Ringsaker.

– Vi lærte veldig mye på kurset. Lisa er veldig flink til å lære bort, forteller Alhamid og Alibrahim og kikker bort på Lisa Gilbert som er programrådgiver i Ringsaker kommune.

– Det var jo ikke påfyll av kunnskap om bransjen de trengte, men mer tilrettelegging for å få det til å fungere i Norge, forteller Gilbert som i sin tid var gjennom de samme utfordringene da hun kom til Norge fra USA.

– Veldig morsomt

Gilbert er litt stolt over at hennes tidligere elever etablerte restaurant.

– Det er veldig morsomt å se at de lykkes og jeg ble veldig stolt da de åpnet restauranten i mai. Etter å ha hatt dem som elever er jeg derimot ikke overrasket. Det lå litt i kortene at de kom til å satse på denne bransjen, men det er imponerende at de får til dette etter så få år. Så var det jo veldig uheldig timing med tanke på koronaen, sier Gilbert som mange kanskje kjenner igjen fra restaurantbransjen i Hamar hvor hun jobbet på blant annet Restaurant Valuta i Kunstbanken, Victoriahaven, First Hotell, Volume på Østre Torg og Valuta i Kulturhuset.Vanskelig med språket

Gilbert kan melde om at 15 av 18 som gikk salg og service-kurset nå har fått seg jobb i serviceyrker. Da Hamar Dagblad var på besøk hos Mix hadde Hassan Ali fri, men de to andre kunne melde om tøffe prøver for å få åpne restauranten.

– For å få serveringsbevilling må man gjennom en prøve og den er på norsk. Det er et språk som er veldig ulikt arabisk og mange av spørsmålene er veldig lange, forteller de.

– Men jeg synes dere har kommet veldig langt med språket, sier Gilbert.

Nå håper de at folk i langt større grad kan begynne å spise ute igjen.

– Nå om dagen er det veldig stille, så vi får håpe vi klarer oss. Vi åpnet i mai og hadde veldig bra trafikk gjennom sommeren, men etter at de nye retningslinjene kom har det nesten ikke vært folk her. Men vi velger likevel å ha åpent hele dagen, uten å redusere åpningstiden, sier Alhamid.