Vaagans Venstre ligger og sleiker på sperregrensa, og har hatt en oppgang på majoriteten av målinger. I snitt ligger oppslutningen på 4,1, et tall som gjør at 50-åringen i det fjerne ser konturene av en hverdag som heltidspolitiker. Det avhenger av at den komplekse kabalen med utjevningsmandater på Stortinget går i hans favør, noe det er bortimot umulig å forutse. Ferske prognoser viser derimot at Vaagans inntreden på Stortinget er realistisk. Skulle dette skje blir det ikke uten vemod for 50-åringen som til daglig er lektor ved Hamar Katedralskole.

– Får jeg plass på Stortinget vil jeg få permisjon fra jobben som lærer. Jeg trives veldig godt i denne jobben og har vært i klasserommet i 25 år nå, så det vil bli trist å forlate elevene, sier han.

Byttet side

Om han nå etter valget får Stortinget som arbeidsplass er det neppe mange av de han vokste opp med som vil heve øyenbrynene i overraskelse. Han har nemlig vært engasjert i politikk hele livet og var aktiv i ungdomspolitikken helt fra 15-årsalderen. Det enkelte kanskje er litt i stuss over er at han den gang var formann for Unge Høyre.

– Man formes gjennom hele livet og for meg var det en gradvis overgang. Om man går noen år tilbake synes jeg ikke at Høyre var så opptatt av klima og miljø, noe som engasjerer meg. Det skal legges til at de har utviklet seg positivt på disse områdene etter hvert, sier Vaagan.

Han meldte seg inn i Venstre i 2011 og har vært leder i Hamar siden 2013. Nå er han altså også partiets representant for hele fylke.

– Det er morsomt å være kandidat for hele fylke, sier Vaagan som i egenskap av å ha vokst opp i Østerdalen tror han har enda bedre forutsetninger for å være Venstres ansikt utad i fylket.

– Jeg tror det er en styrke at jeg har bakgrunn fra to av tre deler i fylket og at jeg følgelig vet hvordan folk tenker utenfor Hamar, sier han.

Praktisk med lappen

Med utstrakt valgkampaktivitet i det langstrakte fylket merker Vaagan at det er praktisk med førerkort og bil. Det er relativt nytt for ham. På grunn av epilepsi i sine yngre dager kunne han ikke ta lappen, men det er mange år siden han fikk grønt lys for å kunne starte kjøreopplæring. Det tok derimot noen år før han kom seg ut av startblokkene.

– Jeg har alltid gått og syklet når jeg skal ut på noe, men jeg merker at det er veldig praktisk med bil nå som jeg drar rundt i forbindelse med valgkampen. Nå begynner jeg å venne meg til livet i bil og nå har jeg også begynt å høre på Radio Rock mens jeg kjører. De første turene ville jeg ha det helt stille for å bruke hele sanseapparatet. Det er mye å følge med på i trafikken og det verste som Venstre-politiker i trafikken er at det som kommer fra høyre bare kan kjøre, sier han og ler.

Valget av radiokanal i bilen er for øvrig ikke helt tilfeldig.

– Jeg har hatt langt hår og spilt i rockeband jeg også, men drømmen om å bli rockemusiker visnet hen etter hvert. Da jeg flyttet på hybel solgte jeg etter hvert elgitaren min fordi jeg trengte pengene. Nå har jeg kun kassegitar, men jeg er ikke god i det hele tatt. Det er noe jeg gjerne vil utvikle litt, sier han.

Redd for å miste kamper

Det er for øvrig ikke dragningen mot venstresiden som er grunnen til at Vaagan har bodd to perioder i England, ei heller var det planer om å videreføre Robin Hoods kamp mot de rike som gjorde at han bosatte seg i Nottingham i 2006 etter å ha bodd i York i 2001.

Det var for å få faglig påfyll og han studerte henholdsvis engelsk og historie i disse to periodene.

Det å bo i England var selvfølgelig givende for en som både er interessert i historie og utenrikspolitiske forhold. Og det er heller ikke et ueffent land å bo i når man er fotballfan på sin hals. Men det er verken Leeds eller Nottingham som får Vaagans pumpe til å jobbe med høyere frekvens.

– For å si det sånn; katta mi heter Dalglish og den forrige het Keegan. Da jeg vokste opp hadde Liverpool sin storhetstid og nå er jeg blodfan. Da jeg sto på stand i Stangebyen nylig kolliderte det med en Liverpool-kamp, så da var det bare å unngå alt av sosiale medier og si ifra til kamerater at jeg ikke ville høre noe om kampen slik at jeg kunne bevare spenningen og se den i opptak senere på dagen, sier han.

Han ser med litt bekymring på at økt politisk aktivitet kan gjøre det vrient å få med seg Liverpools kamper utover.

– Jeg vil helst ikke gå glipp av en eneste kamp, sier Vaagan som også har funnet seg en hobby med litt lavere puls enn det han får som fotballsupporter.

– Hagearbeid får meg til å senke skuldrene litt og jeg har lagd min egen kjøkkenhage. Det synes jeg er veldig avslappende, sier han.