Gå til sidens hovedinnhold

Håper årets Pride-festival skal ha samme effekt som den første: – Hamar trenger å friske opp det vi sto sammen og fikk til i 2018

Om tre uker er det Pride-festival på Hamar og styreleder i Pride Hamar Monica Imsdalen Håheim-Johansen synes det nå er på sin plass å gjenopplive den effekten som Pride 2018 ga.

Da det for første gang var Pride-markering i Hamar, i juni 2018, samlet det seg om lag 3. 000 personer på torget i etterkant av paraden og en smånervøs styreleder i Pride Hamar kunne holde sin appell. Håheim Johansen var ikke bare imponert over oppmøte denne varme junidagen, men markeringen avstedkom også en markant holdningsendring i Hamar.

– Virkningen i ettertid var helt fantastisk og vi merket en langt større åpenhet blant folkene i byen, men nå er vi litt på veg tilbake der vi var. Hamar trenger å friske opp det vi sto sammen og fikk til i 2018, sier hun.

Hun har registrert tilfeller i den senere tid hvor Pride-flagg ikke har fått stå i fred, uten at hun vil spekulere i hva som lå bak pøbelstrekene.

– Men jeg tenker bare «Hvorfor?» Kan ikke folk bare la være å plage andre, sier hun.

Norge henger etter

Gjennom de siste 12 årene har interesseorganisasjonen Ilga-Europe målt LHBT-rettigheter i Europa og Norge ligger godt forankret i toppsjiktet på denne lista. Det som kan være en kilde til bekymring er at det de siste to årene har det, for første gang siden målingen startet, vært mer tilbakegang enn framgang i rettigheter for skeive. Men selv om Norge hevder seg i en slik rangering mener Håheim-Johansen at vi har mye å lære av Danmark.

– Der er de gode og etter å ha bodd der i fem år ble jeg nesten sjokkert over hvor langt vi ligger etter.

Det var der hun bodde for å få hjelp til befruktning, et tilbud som er vanskelig å få til i Norge.

Håper på flere enn 100

Det er torsdag 9. september og fredag 10. september som er datoene for årets Pride-festival i Hamar. Torsdag blir det på Festiviteten mens det dagen etter er på Ballroom i gågata. Pr. tid er det åpnet for henholdsvis 100 og 70 på disse arrangementene.

– Dette blir jo større enn vi trodde det skulle bli, men også mindre enn man skulle ønske. Nå er det vel sagt at det skal åpnes opp mer, men det blir vel trolig for sent for vår del. Vi ser at smitteutviklingen går litt opp og ned, og det gjør det vanskelig for oss å planlegge, sier Håheim-Johansen.

De som jobber med festivalen har foreløpig ikke landet på om det skal være påmelding, men vil snart gå ut med mer info. Hun kan friste med et variert program disse dagene.

– Ordføreren kommer for å holde tale og vi får besøk av biskopen. I tillegg blir det underholdning fra blant annet Tomas Anholt og Tanja McKenzie. Det vil også bli både quiz og karaoke. Fra Festiviteten vil også hele arrangementet streames, men ikke på Ballroom. I tillegg kan det være at det blir noen overraskelser, sier hun.

Tok det på hæl'n i 2018

Det var på vårparten i 2018 Pride Hamar ble en realitet. Da hadde nemlig Håheim-Johansen besøk av noen venner og samtaletemaet var bekjente som hadde hatt det vanskelig på grunn av legningen sin. Håheim-Johansen var klar på at sånn skulle det ikke være og uttrykte misnøye over at det ikke var noen Pride-markering på Hamar.

– Da var det noen som foreslo at jeg skulle dra det i gang selv og det er mulig de da hadde 2019 i tankene. Men jeg rakk å få det i stand på en måned, forteller Håheim-Johansen og ler.

Selv om det ikke blir samme folkemønstringen denne gangen som i 2018 må arrangørene virkelig henge i stroppen.

– Det er mye jobb å dra i gang noe slik. Mye å holde styr på og mye som skal klaffe. Det er litt av et puslespill, sier styrelederen.

Drømmen hennes er egentlig at den innsatsen hun nå legger ned skal være overflødig i framtida.

– Det hadde vært veldig fint å slippe en sånn markering fordi det ikke lenger trengs. Men det er nok et godt stykke fram dit, sier hun.