Gå til sidens hovedinnhold

Håper på mer kok når kulda kommer

600 000 investerte Stein Ola Skaarer i en badstuebåt, men koronapandemien har foreløpig gjort inntjeningsmulighetene magre. Han har derimot forhåpninger om godt belegg i de som er høysesongen for denne type aktivitet, nemlig høst og vinter.

KOK Hamar er en del av gründerbedriften KOK Norge som har badstuebåter i Oslo, Drammen og Holmsbu. Skaarer seg retten som lokal franchisetaker og i mars hadde han en nysnekret badstuebåt klar på Mjøsa. Den timingen kunne for så vidt ikke vært dårligere, men gjennom sommeren har det ruller på med bestillinger, og med kaldere vær og vann i vente tror Skaarer på enda mer trøkk.

– Jeg var overrasket over trafikken i juni når det var så varmt. Da var det flere familier, gjerne med tre generasjoner, som var her og fikk seg en usjenert badeplass for seg selv en dag. I juli var det mindre besøk for da var nok mange fra distriktet på ferie andre steder i Norge og dette tilbudet er foreløpig ikke kjent nok til at det oppsøkes av turister i særlig grad, sier han.

Tror på god vinter

Skaarer har lang fartstid innen investeringsrådgivning, bank, finans, aksjemegling og formuesforvaltning. Siste arbeidsgiver, Njord Kapitalforvaltning Øst, beholder han kontakten med og tar på seg arbeid som kontroller slik at lover og retningslinjer fra Finanstilsynet følges. Han håper etter hvert å kunne leve av badstuebåter og tror at omsetningen vil øke utover høsten og vinteren.

– Det er kontrasten mellom det varme og det kalde som lokker mange. Det er faktisk noen som har sagt til meg at de ikke kommer til å booke tid her før det er under tolv grader i Mjøsa og nå er det 8-9 grader, så nå er de bare å komme. Det er mange som liker å kjenne på det kalde elementet, så jeg tror det blir bra besøk her i vinter, sier han.

Fra 1. november flytter han badstuebåten noen hundre meter fra der den nå står utenfor det gamle politihuset.

– Da blir den å finne ved Skibladnerbrygga og jeg satser på at det blir mulig å holde det isfritt slik at folk kan få bade.

De fleste ender i vannet

Badstuebåtene har vært en suksess i Oslo og anstrøket av noe litt eksotisk ser ut til å ha bra tiltrekningskraft. Badstua varmes opp ved hjelp av vedfyring og da blir det fort 80-90 grader. Da er det for mange nødvendig med en dukkert selv om det opprinnelig ikke var planen.

– Det er mange som ved ankomst tror at de ikke skal bade, men de fleste ender opp med å hoppe uti 5-6 ganger i løpet av oppholdet her, sier Skaarer som har fått et litt annet geografisk nedslagsfelt enn han så for seg.

– Det er ikke så mange fra Hamar som har vært her, men fra stedene rundt som Brumunddal og Stange har det vært mange.

En litt trang start til tross, Skaarer har ikke angret på at han hoppet av sin trygge kontortilværelse til fordel for KOK-prosjektet.

– Jeg jobber riktignok litt timebasert fortsatt for å få det til å gå rundt, men det er badstuebåten som er hovedprioritet nå. Dette er faktisk den eneste helårsaktiviteten på Mjøsa, så jeg tror virkelig at det er et marked for dette, sier han og avslutter:

– Og det er umulig å angre når man sitter oppå taket på badstuebåten og ser på utsikten.