Gå til sidens hovedinnhold

Har du solbriller til overs? Da kan de få et nytt liv i Tanzania: – Det er en god følelse å bidra med dette

Ved å donere bort dine gamle solbriller kan du nå bidra til et langt bedre liv for befolkningen i Tanzania.

For oss i Norge er øyehelse og synskorrigering noe vi ser på som en selvfølge, men dette er å betrakte som luksus i mange andre deler av verden. Specsavers startet i 2014 det humanitære prosjektet «Gi syn til Tanzania.» Siden da har over 50.000 gamle brillepar blitt levert inn til Specsavers. Årlig blir over 1000 synstester utført og mer enn 4000 brillepar er delt ut til befolkningen i Tanzania.

– Hamars befolkning har alltid vært flinke og det har vært stor giverglede slik at vi har vært en betydelig bidragsyter hvert år, forteller butikksjef på Specsavers Maxi, Fride Wallinder.

Ny vri år

Fram til i fjor fungerte det i praksis slik at noen av kjedens optikere på landsbasis fikk tilbud om å dra til Tanzania, men grunnet pandemien vil det blir forandringer i måten å yte bistand på i år. Det blir ikke reist ned for å gjennomføre synsundersøkelser i år. Istedenfor er det i år et fokus på mennesker som har blitt operert for eller venter på operasjon for grå stær. Solbriller er et enkelt, men svært viktig hjelpemiddel for mennesker med denne lidelsen.

– Pandemien har naturligvis ført med seg noen utfordringer for årets prosjekt. Heldigvis har vi en engasjert befolkning over hele landet og flinke partnere hos blant annet Hamar som gjør det mulig å gjennomføre en variant av prosjektet også i år, sier Philip Reiler, prosjektleder for «Gi syn til Tanzania.»

–God følelse å bidra

En av de vanligste og mest utbredte øyesykdommene over hele verden i dag er grå stær. Mye soleksponering øker sjansene for å utvikle sykdommen, som i ytterste konsekvens kan føre til blindhet. Ifølge den ideelle organisasjonen Right to Sight forekommer 90 prosent av unødig blindhet i fattige land, hvorav grå stær er årsaken til om lag 50 prosent av disse tilfellene, mot fem prosent i vestlige land.

– I land som Tanzania er det få optikere og veldig dyrt. Dette kombinert med sterk sol store deler av året gjør at en høy andel av befolkningen rammes av grå stær hvert år, sier Wallinder.

– Dårlig syn svekker en allerede sårbar gruppe, og er stor økonomisk belastning for den enkelte, da man er avhengig av et godt syn for å kunne ta en utdanning eller arbeide for å brødfø familien sin, legger Reiler til.

– Det å dele ut solbriller gir bedre øyehelse og det er en god følelse å kunne være med å bidra til dette, sier Wallinder.


Mange gjengangere

På Specsavers på Maxi har det vært mulig å levere briller siden 2015 og det er noe mange har gjort. I det de har fått nye briller med annen styrke enn tidligere har flere gjort det til en tradisjon å donere de gamle.

– I år skal vi altså gi bort solbriller uten styrke til dem som har blitt operert for eller venter på operasjon for grå stær. Så alle som har solbriller de ikke bruker lenger kan levere dem her, sier Wallinder som vet at prosjektet verdsettes.

– Et år var det en mann på 90 år som gikk to mil for å få synet testet. Jeg håper virkelig det blir mulig å reise i 2022 og jeg håper også at jeg får være med på turen, sier hun.