Gå til sidens hovedinnhold

Har samlet folkedrakter i 50 år - nå viser Marit fram livsverket i eget museum

Da Marit Sætren var 24 år kjøpte hun sin første folkedrakt og dette var første steg i det som etter hvert skulle bli en imponerende samling. Nå har hun endelig fått samlet alle i en utstilling og håper at noen på sikt ønsker å ta vare på og videreføre livsverket sitt.

I Østre gate 61, i bygget som mange kjenner som Håndverkeren har det nå kommet opp logo over døra i første etasje hvor det står Europeiske Folkedrakter, et firma som Marit Sætren fra Hamar har stiftet. «Marit Sætrens Europeiske Folkedraktsamling er et kulturmuseum som skal drive forsking, samle og bevare historisk materiale og formidle kunnskap gjennom utstillinger, publikasjoner, undervisning og andre former for informasjon.» står det å lese om selskapet.

Sætren nå leid seg inn for ti år i de tradisjonsrike lokalene i Østre gate. 2,5 år av kontrakten har allerede gått for det har vært noen skjær i sjøen i forbindelse med etableringen av folkedrakt-museet. Nå er det endelig innviet og vil være mulig å besøke etter avtale med Sætren sjøl.

– Dette er livsverket mitt og noe jeg er veldig stolt av, forteller hun.

Finansiert av eiendomssalg

Sætren er utdannet diplominteriørarkitekt og jobbet i sine yrkesaktive år mye i Oslo. – Vi vant mange priser, men jobben var egentlig ganske kjedelig, forteller Sætren. Hun reiste på denne tiden mye rundt og kjøpte meg seg folkedrakter fra de europeiske landene hun besøkte. Opp gjennom årene har hun for øvrig mottatt tre ulike stipender fra Utenriksdepartementet. Draktene hun kjøpte ble liggende i kjellerboder der hun bodde og det var det en bekjent av Sætren som mente at dette måtte det bli slutt på.

– Hun sa at dette ikke kunne ligge i en kjeller og at jeg burde lage et museum av dette, forteller Sætren.

For å finansiere dette solgte hun eiendommen på Capri som hun og sin nå avdøde italienske ektemann eide og investerte alt det i museet man nå kan besøke i Østre gate.

Verdt flere millioner

Det er i alt 43 folkedrakter som står utstilt og den første ble kjøpt i Polen tidlig på 70-tallet da Sætren var 24 år. De aller fleste har hun kjøpt på diverse reiser, men noen få har hun også fått i gave. I samlingene finnes blant annet en drakt hun har fått av et IOC-medlem fra gamle Jugoslavia.

Hvor mye penger som til sammen er lagt i prosjektet synes hun er vanskelig å anslå. Men som hun sier:

– Bare utstillingsdukkene koster ca. 20 000 pr. stykk og de er det nesten 50 stykker av. Alle står i glassmontere som jeg også har kjøpt inn. Vi prater helt sikkert om en samlet verdi på flere millioner, men jeg tør ikke tenke på hvor mye penger som er brukt på dette til sammen, sier hun.

– Om folk kommer for å se på draktene er det uansett verdt det, legger hun til.


Med draktene trygt plassert i eget museum anser Sætren livsverket som fullbyrdet. Hun er ferdig med å kjøpe inn drakter og håper hun etter hvert kan gi stafettpinnen videre. – Jeg håper det finnes en ny Marit Sætren er ute, noen som har interesse for å føre dette videre, avslutter hun.