Gå til sidens hovedinnhold

Hektisk sommer for BUA som stadig når nye brukergrupper

En ny sommer med relativt lite reising har gjort at BUA på Torghjørnet har hatt relativt travle dager for å betjene alle som ønsker å låne aktivitetsutstyr. Økningen fra i fjor har vært markant og brukerne representerer stadig flere samfunnslag.

BUA er en ideell organisasjon som låner ut gratis aktivitetsutstyr. Selv om akronymet BUA rommer ordene «Barn-Unge-Aktivitet» skilles det ikke på alder. Alle kan få låne, alt man trenger å gjøre er å registrere seg med en profil på BUAs nettside. Og i takt med at stadig flere oppdager tilbudet i kjelleren på Torghjørnet øker også antall brukere.

– Det har vært en markant økning i utlån sammenlignet med sommeren i fjor og vi har et vesentlig høyere antall lånere, forteller driftsleder Arne Fossen.

Helt i toppsjiktet

Etter etableringen i 2014 har det nå i alt blitt 170 BUA-ordninger på landsbasis. Blant alle disse ligger Hamar på 12. plass når det gjelder antall utlån gjennom sommeren.

– Det er fantastisk bra, sier Fossen.

Han kan fortelle at det er utstyr knyttet til vannsport det har gått mest av i sommer.

–SUP-brett, kajakker og kanoer har det gått mye av, og da gjerne sammen med redningsvester. I tillegg går det jo selvfølgelig mye sykler. Konseptet vokser hele tiden og vi tar stadig inn nye ting, forteller Fossen.

Som en gratis utlånsordning er det nærliggende å tro at de går byens øvrige utstyrsaktører i næringa, men det er egentlig motsatt.

– Utstyret vi kjøper inn, blant med midler fra Gjensidigestiftelsen, handler vi fra lokale forhandlere, presiserer Fossen.

«Alle» låner

Det er CRUX som står for driften av BUA og kan med dette også tilby arbeidstrening til sine brukere.

– På denne måten er det gevinst i flere ender, sier virksomhetsleder Jon-Arne Frøyland.

Og det er stadig flere som bruker BUA, sommer som vinter.

– En typisk brukergruppe er besteforeldre som skal ha barnebarna på besøk og som ønsker å finne på noe uten å måtte gå til innkjøp av utstyr som sjelden blir brukt. Men vi har også folk helt i inntektstoppen i Hamar blant våre lånere, forteller Fossen.

Det har strømmet til med turister i Hamar denne sommeren, men gutta på BUA har ikke noe inntrykk av disse i så stor grad benytter seg av BUAs utlånsordning.

– Det er aller mest lokale folk og det er jo også hensikten, sier de.

Gutta er takknemlige overfor alle som ønsker å benytte seg av utlånsordningen og sånn sett slår et slag for BUAs tre kjepphester: Folkehelse, miljø og sosial utjevning.

For som Fossen sier:

– Det er ingen som trenger å eie så mye utstyr. Noe blir jo brukt bare et par ganger i løpet av sommeren og da er det unødvendig å kjøpe.

Og for at en slik utlånsordning skal fungere optimalt er man avhengig av at dem som låner er disiplinerte hva angår tilbakelevering.

– Folk flest er flinke, men det er fortsatt litt å gå på her. Om man ikke leverer tilbake utstyret til avtalt tid, går det utover nestemann, sier Fossen.