– Tenk at det har gått fem år allerede. Jeg skjønner det nesten ikke, sier Eli Karin Vik på Tre Nøster.

Tok av i fjor

Garnbutikken hadde det man kan kalle normal trafikk omsetning fram til midten av mars i fjor. Nedstengning, sosial distansering og mer fritid gjorde at strikkeinteressen virkelig skjøt fart.

– Vi merket det med en gang. Det ble jo litt ekstrajobb for oss med vasking og spriting, i tillegg til at vi begynte med utkjøring av garn. Telefonen var ikke stille et sekund omtrent. Nå kjører vi ikke ut lenger, men har uansett hatt økende omsetning i pandemiåret. Da vi nylig markerte femårsdagen var det folk her hele dagen, forteller Vik.


Tomt for strikkepinner

Flere bransjer melder om at det kan være problematisk å få tak i enkelte varer, da spesielt det som kommer fra utlandet. Denne problematikken har nå også noe uventet nådd Tre Nøster. Garn er det rikelig med og da Hamar Dagblad var innom kom det en svær pall på døra. Men garn alene blir det ikke gensere, skjerf og sokker av.

– Strikkepinner i 9 og 10 mm har vi gått tomme for og det er snart ikke å få tak. Det hadde jeg aldri sett for meg at skulle bli noe problem, sier Vik.

Utskremte karer

Tidligere var gjerne strikking forbeholdt litt eldre damer, men de siste årene har det blitt en klar endring på dette. Nå strikker de unge like mye som de eldre og også guttene har begynt med dette.

– Vi har mange elever fra Hedemarkstoppen her, der strikker de mye, sier Vik i det Christian Fiskvik kommer inn i butikken. Det er åpenbart at han ikke er på hjemmebane, men har fått instruksjoner om hva han skal handle. Han leser opp fra telefonen hva som er ønskede varer og Vik plukker fram det hun har.


– Det er en del menn som er innom og handler, og da har de som regel med seg lapp eller en melding på telefonen, sier Vik.

– Det er første gangen jeg er her, forteller Fiskvik som fikk en utfordring da ikke alt på lista var å få i butikken. I stedet for å gamble med å kjøpe noe som lignet ringte han heller opp til «oppdragsgiveren» slik at hun fikk kommunisere med Vik direkte. Da løste det seg.

Tror trøkket vedvarer

Sjøl om det åpenbart var pandemien som satte ekstra fart på strikkeinteressen tror ikke Vik det vil bli stille dager når hverdagen etter hvert forhåpentligvis normaliseres.

– Generelt har strikking tatt seg opp på grunn av en del bloggere og influencere, og vi lar oss rive med. Nå er det veldig mange yngre som har begynt å strikke, så dette er nok ikke en trend som går over med det første. De som vokser opp nå er mer opptatt av bærekraft og da er det veldig riktig å lage egne klær, sier Vik som ønsker konkurrenten Stitsj velkommen.– Det er bra med konkurranse og de har jo varer som vi ikke har og omvendt. Det gjør at vi kan dra veksler på hverandre og jeg ser ingen ulemper med at de etablerer seg på Torghjørnet.