–Da jeg ble kronisk fysisk syk raknet det. Fullstendig. Først mistet jeg jobben, så mistet jeg vennene mine og familien min fordi jeg trakk meg unna. Jeg ble mer og mer isolert i takt med at det ballet på seg med problemer. Til slutt følte jeg at jeg ikke hadde noen verdi lenger, forteller Irene Lunde.

En historie Geir Risbakken kjenner seg igjen i. Med sosial angst var det tryggeste å holde seg hjemme.

– Jeg slet med å komme meg ut og murte meg selv mer og mer inne i leiligheten min. Men i 2006 begynte jeg å bruke Sagatun Brukerstyrt Senter. Måten jeg ble tatt imot her har ført til at jeg har klart å komme tilbake til en hverdag der jeg fungerer blant andre, sier Risbakken.

Nå er han blitt miljøarbeider ved senteret, som er et av et av seks regionale brukerstyrte sentre i Norge. 

Det er skummelt å se hvor mange i dette samfunnet som har mistet troen på seg selv; troen på at man er verdt noe og at man kan bidra

Kårhild Husom Løken

Prestasjonsjag

Daglig leder Kårhild Husom Løken har opplevd mange brukere som har blomstret etter at de har tatt senteret i bruk.

– Det er skummelt å se hvor mange i dette samfunnet som har mistet troen på seg selv; troen på at man er verdt noe og at man kan bidra. Så mange flotte mennesker. Det er effekten av prestasjonssamfunnet, sier Løken.

7. oktober 2009 står kronprinsesse Mette-Marit for den offisielle åpningen av Sagatun Brukerstyrt Senter etter tre år med oppussing. De siste sju årene har tilbudet blitt bedre og bredere.

I lokalene er det i dag kafé, musikkverksted, systue og kreativt verksted. Det legges opp til friluftsliv, turer, frisbeegolf, trening på Espern og selvstyrkingskurs. Brukerne tar også på seg småjobber som maling, snømåking og plenklipping for å få arbeidserfaring. Og de kan dukke opp som verdifulle hjelpere under kulturarrangementer og festivaler i Hamar-området.

– Det handler om å hvordan man kan fine sine egne ressurser, og ta de i bruk, sier Løken, og fortsetter:

– Vi er her for folk med ulike utfordringer, som ønsker å komme sammen for å styrke den psykiske helsen og få en bedre hverdag. Man trenger ingen henvisning eller diagnose for å få komme hit. Senteret er åpent for alle, og det er brukerne selv som styrer senteret og fyller det med innhold.

Flere ser nå til Hamar for å høre om Sagatun Brukerstyrt Senter:

– Vi samler erfaring og kunnskap på hva brukerne mener bidrar til mestring og bringer det videre ut til fagfolk og andre brukermiljøer. Vi får stadig vekk henvendelser fra resten av landet der man ønsker å høre mer om hva vi driver med.

Christina Nordby Jacobsen er en av de nye brukerne av senteret. Hun tror senteret vil gi henne en bedre hverdag:

– Jeg har akkurat begynt å gå hit, og har et veldig bra inntrykk av stedet. For meg handler det om å være sosial og komme seg litt ut blant folk igjen.

– Jeg hadde et behov for å komme hit nå, sier Jacobsen og smiler.

Egen leilighet

I kjelleren låter det heftig fra musikkrommet. Dan Viggen, Kim Nybakken, Anders Landgaardshagen og Hallvard Sviggum spiller Thin Lizzys slager «The Boys Are Back In Town».

- Synd du ikke filmet, for nå låt det jammen bra, sier Viggen og smiler.

I kafeen driver Jannecke Mello med servering. Hun ble rammet av et hjerneslag for mange år tilbake. Nå får hun verdifull arbeidstrening på senteret.

– Det betyr mye for meg å komme hit. Folk må gjerne ta turen innom kafeen vår. Vi er her for alle, reklamerer Mello, og serverer leder i brukerstyret, Berit Langseth, en stor kopp svart kaffe.

Langseth slet med selvskading og sosialt angst.

– Jeg hadde et lite nettverk. Når man kommer hit så får en mange nye venner. En blir møtt med klemmer, og et: «Hei, hvordan går det med deg?» Også får man tildelt arbeidsoppgaver tilpasset hvordan man føler seg.

Med et nettverk på plass og økt selvtillit har livet begynt å gå i riktig retning, også for Langseth. For ikke lenge siden flyttet hun ut av en omsorgsbolig og inn i egen leilighet etter å ha fått innvilget et startlån. Det går framover.

Geir Risbakken føler at han også blitt et annet menneske etter at han ble bruker av senteret, og senere ble miljøarbeider:

– Når en ser at det er nytte i en selv, så kommer selvtilliten. Derfor vokser folk veldig på å komme hit. Alle har nemlig noe å bidra med.