På leggen er et 20 centimeter langt arr til evig minne om en svært dramatisk tid. Litt av leggmusklene er fjernet, og man har tatt vekk noen lymfekjertler i lysken.

– Jeg har vondt i beinet hver dag på grunn av en føflekk. Men, jeg lever, sier 42-åringen til Hamar Dagblad.

Viktig sjekk

Kreftforeningen i Hamar markerer Hudsjekkdagen 23. mai ved å informere om hudkreft. Lokale Eva-Beate dras fram som et eksempel på hvor viktig der er å sjekke føflekkene.

– Det startet med at jeg oppdaget at en liten føflekk på leggen, som jeg hadde hatt lenge, begynte å klø ligg og forandre farge. Den så veldig snill og uskyldig ut, men jeg tok meg til legen.

Legen ble litt bekymret og sendte henne videre til en hudlege. Han så med en gang at det dreide seg føflekkreft.

– Da jeg fikk beskjeden ble jeg ikke redd fordi jeg trodde fortsatt at det bare dreide seg om å fjerne en liten flekk. Men under overflaten på den lille flekken så hadde det vokst kraftig, og jeg måtte igjennom to store operasjoner for å bli kvitt alle kreftcellene.

– Det gikk heldigvis bra, men hadde jeg ventet litt lenger så hadde prognosene mine vært veldig dårlige.

Føflekkreft er den kreftformen som øker mest i Norge. I Hedmark og Oppland er det til sammen 141 kvinner og menn som hadde føflekkreft i 2015. Norge er ikke bare i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft, vi er også helt på topp i Europa når det gjelder dødelighet av sykdommen.

– Slik behøver det ikke å være. Vi ønsker ikke å skremme, men dette er jo noe vi kan gjøre noe med. Hvis en føflekk forandrer seg mistenkelig, for eksempel vokser, blir ujevn i formen og får flere farger, så gå til legen din. Sjekk heller én gang for mye enn én gang for lite, sier Anne Rui hos Kreftforeningen i Hamar.

Lang ventetid

Eva-Beate har også noen råd hun vil gi:

– Ikke vent med å gå til legen dersom man oppdager en mistenkelig føflekk. Insister på at legen fjerner føflekken og sender den inn til undersøkelser. Ofte er det opptil et halvt års ventetid hos hudlegene, og da kan det være for sent.