– Fokus på pust og tilværelse. I tillegg blir man mer fleksibel og sterkere, sier mangeårig yoga-tilhenger Dagrun Stengel Lunde fra Frisklivssentralen.

Ventet i ti år

Kreftforeningen seksjon Innlandet har tatt initiativ til gratis sentrumsyoga i Strandgateparken. Fra og med onsdag blir det en ukentlig yogaøkt i hele mai, juni og august.

Den enorme interessen på sosiale medier kan tyde på at det blir fullt i parken, og at Hamar endelig får et gratis utetreningstilbud; slik man ser fylle parker i store norske og svenske byer.

– Det var jammen på tiden at vi fikk til dette. Dette er en idé vi har latt modne i ti år. Vi ønsket å få til utetrening for alle ut fra et folkehelseperspektiv, men det har hele tiden strandet på tid og ressurser. Men: Før jul fikk vi i Kreftforeningen 100.00 kroner i gave fra de ansatte på Norsk Tipping, som de ønsket at pengene skulle gå til forebyggende aktiviteter for å fremme folkehelsen, forteller distriktssjef Kreftforeningen Innlandet, Berit Jevnaker.

Kollega Birgitte Senstad tok kontakt med Frisklivssentralen, det private yoga-tilbudet Studio 108 og bedriftsidretten i NAV.

– Alle var positive og ønsket å få til noe. Og vi bestemte oss for å gi tilbudet til alle innbyggerne, sier Senstad.

Passer alle

Dermed blir det ashtangayoga med to instruktører fra Studio 108 og en veileder (Dagrun Stengel Lunde).

– Ashtangayoga passer alle. Man legge inn den intensiteten man selv ønsker; ta det som en tøff svetteøkt eller bruke det som et redskap for å komme i kontakt med seg selv, sier Jevnaker, og viser fram et gavekort som Kreftforeningen gir ut for å promotere ordningen, der man gi yogaopplevelsen gratis til en venn.

Deltakerne møter i Strandgateparken mellom klokka 15.30 og 16.30, og tar med seg en yogamatte, et håndkle eller noe annet bekvemt som man kan ligge på. Man trenger ikke forhåndspåmelding.

– Vi valgte oss Strandgateparken fordi vi ønsker at folk skal bruke sentrum, og vi vil være med og skape et levende og mangfoldig sentrum, forteller Anne Rui fra Kreftforeningen.

Dagrun Stengel Lunde gleder seg til første økt onsdag:

– Yoga har gitt meg så mye. Jeg bruker det til å redusere stress og til å bli et bedre menneske.