I en alder av 63 år har Sandra Li hoppet i det og etablert en egen bedrift: Sandra Li Helse & Livsstil. Målet er å hjelpe folk til varige livsstilsendringer for å skape bedre helse.

– Jeg begynte å føle på det viktige spørsmålet: Skal jeg gå av med pensjon? Det kom jeg ganske rask til at det var jeg overhodet ikke klar for. Samtidig var det godt å skaffe seg en større frihet, for en trenger mer fri når man blir eldre, sier Sandra Li.

Løsningen ble å satse for seg selv, etter å ha jobbet som sykepleier og ha vært ansatt som veileder hos livsstilsklinikken ved M3 Helse.

Liker ikke slanking

Nå er hun på plass i nyinnredet kontor ved bowlingen i Falsens gate. Klar til å ta imot nye og gamle pasienter som kjemper mot vekta eller vil ha en viktig livsstilsendring:

– Jeg liker ikke ordet «slanking», erklærer Li først som sist.

– Slankebegrepet er veldig negativt ladet, fordi det har en så kort horisont og er på et vis knyttet opp mot utseende. Det handler snarere om å gjøre om vanene, og ha et søkelys på helse i et langsiktig perspektiv, sier Li.

Gjennom M3 Helse etablerte hun et forhold til Fedon Lindberg-tankegangen. Men Li tar det hele noen steg lenger:

– Man kan ikke bare snakke om kosthold, fordi det handler om veldig mye annet. Konseptet er en-til-en-veileding. Der ligger suksessfaktoren. Mange liker ikke å dele det de sliter med i grupper. For meg handler det om å bli kjent med historiene til pasientene: Hvordan har de levd? Hva har gått galt? Man må være nysgjerrig på mennesket som sitter i stolen foran deg. Hvis ikke blir hjelpen bare overflatisk, sier Li og legger til:

– Alle går ikke inn i samme mal, for en livsstilsendring må passe inn i det livet som du lever. Også er det jo selvsagt en stor forskjell på hvordan hverdagen til en 16-åring og en 70-åring ser ut.

Hun har hørt sin andel tunge historier. Men hun har også sett folk få snudd livene opp ned og fått en bedre helse etter tett oppfølging. Som mannen som kunne kaste diabetesmedisinene etter å ha vært igjennom Lis tette oppfølgingsprogram.

– Ta et skritt av gangen. Ikke pøs på med det du kommer over av informasjon rundt kosthold og trening, for da punkterer du. Med mestringsfølelse kommer framskritt, råder Li.

Thoresen-samarbeid

Hun har etablert et samarbeid med personlig trener Monica Thoresen og Daily Living, som har fått bygget et eget treningsstudio i et anneks i hagen hjemme i Ajervegen. Hit kan Li sende pasienter for hjelp rundt trening og mosjon:

– Å gå inn på et treningssenter med mange folk kan være forferdelig skremmende for enkelte mennesker. Mange føler behov for å komme til et mer lukket sted, der man ikke føler at alle ser på deg, sier Thoresen.

Og hun kommer gjerne hjem til pasientene og drar de ut på gåturer eller treningsøkter, med innlagt peptalk og motivasjon.