– Det var utrolig deilig å få av seg vesten, sier 26-åringen, som til daglig veier 60 kilo, men to uker i mai levde livet til en person på 90 kilo.

Måtte variere

Ingeborg Vesterås Øveraasen er personlig trener ved Espern. Og det var et skjellsettende møte med en kunde som førte til det noe spesielle prosjektet.

– Kunden var i underskudd på motivasjon og sa til meg at det var lett for meg å stå der og snakke om trening fordi jeg ikke visste hvordan det er å være tjukk. Da kom ideen om at jeg skulle prøve hvordan det er å være overvektig.

Ingeborg fikk bestilt en vektvest og lovet å bruke den i to uker. Avtalen var at hun skulle ha på seg vesten hele tiden mens hun var våken.

– Jeg tok på meg vesten følte meg en gang tyngden. Det var et lite sjokk. I starten tenkte jeg at jeg ville bli vant til det og gledet meg faktisk til å få det litt utfordrende. Men det gikk ikke mange dagene før jeg måtte gjøre noen tilpasninger i opplegget. Mange aktiviteter ble veldig ugunstig for knær og skuldre og måtte kuttes ut. Jeg måtte også variere å bruke en vest på 15 kilo og en på 30 kilo for å håndtere hverdagen og unngå belastningsskader, forteller Ingeborg.

– Men det viktigste var at jeg fikk kjenne på hvor tungt det er å gjøre alle typer aktiviteter for en overvektig. Jeg er veldig aktiv og glad i å trene, men nå gledet jeg ikke meg lengre til treningen. Helt nye tanker for meg.

– Nå forstår jeg at det koster mye mer for overvektige å komme seg på trening.

Større forståelse

– Hva sitter du igjen med etter dette?

– Jeg er veldig klar over at et menneske ikke legger på seg over 30 kilo over natten. Og vekten fordeler seg jo litt annerledes enn den gjør med en vektvest. Men jeg sitter igjen med en større forståelse for hverdagen til overvektige, og nå vet jeg mer om hva jeg kan anbefale PT-kundene mine.

– Også er det sunt å sette seg inn i andre menneskers situasjon.