Tidligere i år fant innehaver av Cut Throat, Thor Åge Olsby, ut at det var på tide å få inn en ekstra person i salongen og lyste ut en stilling for å kunne korte med på ventelistene og betjene kunder raskere. I Elverum satt Jan Thomas Søstuen med et sterkt ønske om å jobbe i en barbersalong og han fikk nesten harahjerte da han så stillingsutlysningen.

– Jeg så den på fredag og allerede mandag var jeg innom her for å søke. Det var ikke mye å lure på, forteller Søstuen.

– Jeg skjønte at det var blink så fort han kom inn her. Vi hadde en del søkere som ikke var egnet av forskjellige årsaker og det er ikke så mange som deler denne interessen og lidenskapen, og det gjør det jo vanskeligere å finne folk. Dette med knivbarbering er et spesielt fag og det skal mye trening til for å bli trygg. Jan Thomas behersker det allerede godt og med ansettelsen av ham fikk vi gjort noe vi har ventet på lenge, sier Olsby.

Fikk interessen tidlig

Søstuens interesse for faget begynte tidlig. Hans morfar var nemlig barberer i Elverum og Jan Thomas ble fort fascinert av barberingsredskaper og tilhørende utstyr. Han fikk riktignok aldri se morfaren utøve yrket, men interessen ble uansett vekket. Han tok etter hvert fagbrev som frisør og fikk seg jobb i Elverum. Der har han trivdes godt, men tanken om å starte sin egen barbersalong har vært tilbakevendende. Han har ved flere anledninger vært innom Cut Throat for å kjøpe produkter og har fra første dag kjent en dragning mot konseptet og den særegne stilen.

– Det er nesten som å komme hjem til meg for jeg har også mye lignende effekter. Den tidsepoken fra 1920- åra og et par tiår framover har alltid fascinert meg og jeg har vel tenkt noen ganger at jeg er født i feil tiår. Jeg hadde ikke hatt noe mot å få oppleve denne epoken og gjerne i USA, sier 27-åringen.

2. august begynte han i det han karakteriserer som drømmejobben.

– Det føles veldig godt endelig å kunne utøve det man har lyst til og etter at jeg begynte her tenker jeg ikke lenger på å starte noe eget, sier Søstuen som synes det er viktig at noen viderefører faget som knivbarbering er.

– Det har vel nesten blitt et glemt håndverk og en tapt kunst, og det synes jeg er veldig synd.


Morfar på speilet

Det gleder ham at han har kommet til en salong med høy stjerne blant lokalbefolkningen.

– Det er skikkelig kult at et slik tilbud blir så godt tatt imot at det er ventelister for å få time her. Det å barbere seg er jo noe alle klarer sjøl, så det beviser at det er opplevelsen og servicen som er viktig for folk, sier han.

På speilet på arbeidsplassen sin har han et bilde av morfaren.

– Jeg håper han ville vært stolt over at jeg havnet i dette yrket, avslutter han.