Henning Ramseth er blant annet kjent fra hardrockbandet Ram-Zet og som vikar i Return ved flere anledninger. De siste årene har han også skapt seg et navn på YouTube med kanalen Zetning der han leker seg med å spille inn kjente låter akkompagnert av relativt utradisjonelle instrumenter. Her bruker han også gjestevokalister og det er dette konseptet han nå vender tilbake på scenen med. Når han og ensemblet han har med seg entrer scenen på Hamar Teater lørdag er det nemlig andre gangen det er blitt forestillingen av den musikalske kreativiteten. Høsten 2019 var det Zetning på kulturhuset og oppfølgeren var egentlig ment å komme før, men pandemien gjorde det umulig å få til. Det tillates 130 tilskuere i Hamar Teater og Ramseth har et håp om å kunne selge ut salen.

– Planen var opprinnelig å ha dette i februar, men det er jo omtrent flere folk på scenen samtidig enn hva som da var lov å ha i et lokale. Nå er det vel en ny smittebølge, men det lar seg fint gjennomføre nå, sier Ramseth som ikke blir rik av et slik stunt.

– Går jeg i null er jeg fornøyd. Hadde penger vært det store målet ville jeg funnet på noe annet, sier han.

Ønsket å leke litt

Ramseth trakterer et solid knippe instrumenter, men det var vanskelig å finne noe vettugt å bruke disse ferdighetene til.

– Det begynte med at jeg var på let etter noe jeg kunne gjøre for å leke litt med instrumentene. Jeg fikk blant annet en trompet av faren min og en klarinett av en annen bekjent, men jeg fikk ikke brukt dem til noe. Jeg fant ut at det var lettere å øve på alle instrumentene hvis jeg hadde et mål, noe å sikte på. Dermed begynte jeg å lage videoer hvor jeg sammen med en gjestevokalist spiller inn nye versjoner av metall eller hardrock-låter, forteller han.

– Ulogisk instrument

De fleste instrumenter Ramseth får mellom hendene avføder vanligvis musikk med litt øving, så derfor ble møtet med trompeten tungt for multiinstrumentalisten.

–Jeg skjønte ingenting av hvordan dette instrumentet fungerte og jeg måtte oppsøke hjelp for å få det til. Trompet er et ulogisk instrument, sier Ramseth og ler.

– Men jeg får i hvert fall økt respekt for de som klarer å spille på dette.

Stjernelag

Forestillingen ville ikke blitt noe av uten at Ramseth hadde fått med seg vokalister og øvrige musikere som har vært med i videoene og det er litt av et stjernelag han har med seg på scenen. Vokalistene er Miriam Renvåg Müller, Agnete Kirkevaag, Rune Sørheim. Julie Christensen, Solan, Pål A Moen, Kamilla Westbye, Karoline Amb, Karoline Strømsrud, Lill Regine Skaug, Eirikur Hauksson mens musikerne er Kent Frydenlund og Eskil Håkonsen på trommer, Bjørn Thomassen og Vidar Tyriberget på bass, Sjur Lundstein og Magnus Østvang på keyboard og Ole Ronny Tyseng og Frode Berntzen på gitarer.

Lørdagens forestilling blir en liveoppsetning av videoer som tidligere er publisert.

– Blant annet blir det en versjon av «Walk» med Pantera hvor jeg bruker klarinett, forteller han.

– Kanskje årlig greie

Til daglig har Ramseth en 50 prosent stilling som hvilende nattevakt i kommunen og driver studioet Space Valley i tillegg til å være aktiv musiker. Dermed er det tid og ikke lyst som er den knappe ressursen hva videoproduksjon angår. Og for at det skal bli en ny versjon av Zetning neste år, må det være nok materiale.

– Da jeg satte opp den første forestillingen i 2019 tenkte jeg at dette skulle bli en årlig greie, men det fordrer at jeg lager nok videoer. Det siste halvåret har det imidlertid blitt lite og i perioder er det jo en ubetalt fulltidsjobb, sier Ramseth om overskuddsprosjektet som ikke har fått YouTube til å gløde.

– Dette har ikke tatt av på noen som helst måte, avslutter Ramseth.