Hamar og Hedmarken Turistforening og de fire kommunene på Hedmarken har klare årets turtilbud til innbyggerne som liker å ta beina fatt.

I Hamar er det i år 50 stolper å jakte på. Stange stiller med ti turer, Løten har satt ut ti turposter og i Ringsaker kan man oppsøke ti topper.

Setter nye rekorder

– Dette handler om å bli kjent med sin egen kommune og nærkommunene, sier Margrete Ruud Skjeseth i Hamar og Hedmarken Turistforening.

Tilbudene blir bare mer og mer populære. Nærmere 8.000 registrerte turer i de fire kommunene i fjor.

Folk er ivrige på å jakte turposter og stolper. Det settes solide rekorder hvert år.

Trykksaker med kart og registreringsmuligheter er klargjort. 5.000 skal deles ut til barn- og ungdomsskoleelever.

I tillegg er turene tilgjengelig på nett, og man kan få de opp i appene Stolpejakten og DNT SjekkUT fra 1. mai. Dermed er det bare å ta med seg mobilen ut på tur.

– Det fine med turene er at dette er noe man kan gjøre alene, sammen med en ny eller gammel turvenn eller man kan dra ut i gruppe, sier Skjeseth.

Man kan starte å samle turer fra onsdag, med noen unntak:

– De postene som ligger høyest i Ringsaker venter vi med å åpne til kalvingsperioden for villrein er over. Ikke før 10. juni, sier Skjeseth.

Det samme gjelder tre poster i Stange, som er utsatt til 1. juni.

Ringsaker har tiårsjubileum i år, og har noen nyheter:

– Vi har valgt å ta med kremtoppene fra de tidligere sesongene, i tillegg til tre nye turmål. Og Stolpejakten er på plass i Ringsaker også, opplyser Ingeborg Nordlund, helsekoordinator i Ringsaker kommune.

Fra 1. mai kan du registrere årets stolper i Brumunddal, Moelv og på Helgøya.

– Dette er et veldig godt tilbud som passer for absolutt alle. Stolpene er rangert med ulik vanskelighetsgrad, og alle de «grønne» stolpene er tilgjengelige også for bevegelseshemmede, sier Nordlund.

Løten er med for 20. gang.

– Våre poster ligger et stykke unna, slik at mange må bruke bil for å komme til starten på turene. Men i år har vi forsøkt å legge opp postene slik at man også kan ta det som en fin sykkeltur. Og det er lagt opp rundeforslag hvor man slår sammen poster, opplyser Torgeir Volden fra HHT i Løten.

Et par av postene har et historisk tilsnitt, som Tømmerrenna som ble bygget for å frakte tømmer fra Løten og ut i Glomma. Og det er lag ut en post på Svarttjernsbakken, hvor det lå en gammel hoppbakke.

I Stange har man funnet et nytt toppunkt:

– Det som er nytt er at man har funnet et nytt høyeste punkt i Stange. Orrkjølen, som man har trodd var det høyeste punktet i Stange i alle år, har vært feil. Det viser seg at det høyeste punktet er Søndre Fjellsjøhøgda, som er 1,3 meter høyere enn Orrkjølen. Den er med i vår liste, sier Line Kongssund fra Stange kommune.

– Ellers har vi en god blanding av enklere og litt krevende poster i år, sier Kongssund, som også kan røpe at man håper å starte opp med Stolpejakten i Stange sentrum fra 1. juni.

Her er årets turer

I Hamar er det Stolpejakten som gjelder. 50 stolper er satt ut over hele byen (30 i Hamar by og resten i skogsområdene, og man har tatt i bruk Ridabu og Ilseng), hvor man kan registrere seg digitalt via Stolpejakten-appen eller manuelt på kart.

– Vi har satt ut stolpene på nye steder for å gjøre det mer spennende. Og man skal kunne nå alle postene med joggesko. De fleste skal kunne besøke alle postene vi har lagt ut, lokker Terje Malm fra Hamar orienteringsklubb og Magne Smeland fra Vang orienteringslag.

I Hamar snakker man om «stolpeturister»:

– Folk i alle aldre vil være med på Stolpejakten, og det er økende. Og folk kommer faktisk tilreisende for å ta stolper, opplyser Stine Olsen Kirkevik fra Frisklivsentralen i Hamar.

De som ønsker seg en tøffere utfordring kan prøve seg på 60 poster i «Turtraver'n» som er satt ut i Furuberget, Frøbergsberget, Imerslundmarka, Gåsbu, Greftenmoen og Haugsetra.

10 topper i Ringsaker:

Bangsberget nord, Kvarbergsvika/Stensengdalen

Amlisberget, Moelv

Finsandvika, Brøttum

Bjørgeberget, Brumunddal

Herstadstjernet, Stavsjø

Høsbjørmarka, Nybygda/Furnes

Biskopåsen, Ring

Haukåsen, Veldre

Kotuva, Åstadalen

Snørvillen, Sjusjøen

10 turer i Stange:

Vangshøgda

Søndre Fjellsjøhøgda

Kaffesten i Brattvollberget

Sveen

Lalum nedre

Ilseng gapahuk

Sutterhella

Botolfshøgda

Fallet

Brynsåsen

Ti turposter i Løten:

Ulvhaugane stidele

Ingeborgvolla ljørkoie

Hemberget søndre topp (733 moh.)

Fjellbekkvadet

Foskomslåtten nord

Nerlikoia

Mosjøkoia

 

På turpostene under er det appen «DNT SjekkUT» som gjelder for registrering, i tillegg til at man kan registrere med stifteklemme på kart.

Man finner turkortene på bibliotekene og servicesentrene i kommunene, og hos samarbeidspartner Sparebank 1 Østlandet.

Alle som deltar kan vinne uttrekkspremier, hvor det er gavekort i tretopphyttene, klatrepark, sportsbutikker, dagskort i skisenter eller bading i Mjøsbadet/Moelv.